Riksrätt mot Donald Trump

Demokraterna siktar in sig på maktmissbruk

Av: 

TT

Kaliforniendemokraten Adam Schiff, till vardags ordförande i representanthusets underrättelseutskott, i senaten.
Kaliforniendemokraten Adam Schiff, till vardags ordförande i representanthusets underrättelseutskott, i senaten.

NYHETER

Med malande envishet fortsätter Demokraterna att redogöra för anklagelserna mot USA:s president Donald Trump.

Missbruk av makt är ett ledande tema under åklagarsidans andra dag.

Men det USA som följer riksrätten är tudelad i åsikten om processen.

Demokraten Sylvia Garcia från Texas, en av representanthusets åklagare i riksrätten i senaten, gick noggrant igenom anklagelserna om att Trump ska ha missbrukat sin makt i samband med hans kontakter med Ukraina.

Då hade redan demokraten Jerry Nadler från New York inlett torsdagens riksrätt med att förklara vad målet med rättegången är:

– Riksrätten är inte en bestraffning för brott. Riksrätt existerar för att kunna bemöta hot mot det politiska systemet. Den rör endast politiska makthavare, och dess mål är inte att utdöma fängelsestraff eller böter, utan att frånta makt (från politiska makthavare).

Sort intresse

Men rättegången kastar långa skuggor över USA. Två av tre amerikaner följer riksrätten i senaten, enligt en opinionsmätning som utförts av Reuters och opinionsinstitutet Ipsos.

Drygt 70 procent av de tillfrågade anser att vittnen borde få kallas till rättegången. Vittnesfrågan är föremål för heta diskussioner då president Trumps parti Republikanerna vill ha en snabb rättegång och är emot att vittnen kallas. Senaten, där Republikanerna har majoritet, väntas rösta om frågan i nästa vecka.

I en opinionsmätning utförd av oberoende Real Clear Politics är 47 procent av amerikanerna för riksrättsprocessen och ett eventuellt avsättande av presidenten, medan 47,9 procent är emot den.

"Använde sin makt"

Under natten till torsdagen svensk tid avslutades dag två av rättegången i senaten, under vilken Demokraterna stod helt i rampljuset. Ledande i anklagelserna var Kaliforniendemokraten Adam Schiff, till vardags ordförande i representanthusets underrättelseutskott.

– När han åkte fast använde han sitt ämbetes makt för att obstruera utredningen av sitt eget tjänstefel, argumenterade Schiff, till vardags ordförande i representanthusets underrättelseutskott, mot Trump.

Två punkter

Före jul godkände representanthuset två anklagelsepunkter mot presidenten: maktmissbruk och försök att hindra kongressens arbete. Demokraterna anser att Trump hållit tillbaka militära stödpengar till Ukraina i syfte att pressa landets regering till att starta en brottsutredning kopplad till Joe Biden, den tidigare vicepresidenten som är en av favoriterna att bli Demokraternas presidentkandidat och därmed Trumps främsta motståndare.

En majoritet av de republikanska senatorerna avfärdar riksrättsprocessen som "en charad" och "en häxjakt".

PODD Wolfgang Hansson om riksrätten mot Donald Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om riksrättsåtalet mot Donald Trumo.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Över 13 timmars riksrätt — första dagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Riksrätt mot Donald Trump

Amerikansk politik

Donald Trump

Joe Biden

USA:s kongress

Adam Schiff