Sommarjobb

Kommuner rustar inför oroligt sommarlov

Av: 

TT

NYHETER

Viruspandemin gör att fler barn och unga kommer att tillbringa sommarlovet på hemmaplan. Det kan bli ovanligt stökigt, befarar polisen.

Nu rustar kommuner för att få ut fler vuxna där unga hänger.

– Corona är här på besök. De stora utmaningarna kommer när de ekonomiska konsekvenserna blir synliga, säger Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka söder om Stockholm.

Han jobbar med trygghetsfrågor nära medborgarna i Fittja, Alby och Norsborg. Bostadsområden som klassas som särskilt utsatta av polisen, och som riskerar att drabbas hårdare i kölvattnet av coronakrisen, befarar han.

– Jag är mest orolig för sommaren, när skolorna stänger. Många familjer som reser utomlands för att hälsa på släktingar stannar hemma. Det kommer bli fler unga ute på gatorna. Mer våld i hemmet. Och mer arbete för redan hårt utsatta myndigheter i semestertider.

Botkyrkapolisen samverkar sedan länge med kommunen mot den öppna narkotikahandeln i flera lokala centrum.

– Vi jobbar stenhårt för att kväva rekryteringen till den organiserade brottsligheten. En farhåga är att fler unga exponeras och att kriminella tar tillfället i akt när föräldrar och vuxenvärlden inte har koll, säger Martin Lazar.

Orosanmälningar minskar

Runt om i Sverige rustar nu kommuner för att möta sommarlovet med fler vuxna.

I Göteborgs stad har två nya arbetsgrupper bildats som ska jobba stadsövergripande mot social oro och våld i nära relationer.

– Vi vet att både social oro och våld i hemmet blossar upp i kriser. Därför är det viktigt att det finns vuxna som kan se och möta barnen, och som kan signalera om man blir orolig, säger Ritva Gonzalez, verksamhetschef för social utveckling i Göteborgs stad.

Antalet orosanmälningar till socialtjänsten minskar vanligtvis under sommaren.

– Det betyder inte att familjerna är lyckliga med mindre sociala svårigheter. Men förskolor och skolor som anmäler är stängda.

Göteborgs stad erbjuder ett särskilt stöd, totalt 5,5 miljoner kronor, till föreningar som kan erbjuda sommaraktiviteter som kan motverka social oro och förebygga våld i nära relationer till följd av coronakrisen.

– De har enklare att mobilisera och når grupper som vi som kommunal aktör har svårt att nå, säger Ritva Gonzalez.

Färre sommarjobb

Många kommuner jobbar för att ställa om de sommarjobb som vanligtvis erbjuds i äldrevården.

– Vi kommer inte att få ut lika många i sommarpraktik. Där har vi en utmaning att hitta så många platser som möjligt, säger Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst.

Även socialtjänsten planerar för en ökad beredskap inför sommaren, säger han. Med fältsekreterare som jobbar uppsökande mot ungdomar.

– Det är viktigt att socialtjänsten och att vi som stad står rustade.

Sedan virusutbrottet har frånvaron ökat i många av landets grundskolor.

– Vi ser efter möjligheten att utöka med sommarskola. Vi gör nu en bedömning hur många platser som kan behövas, säger Sedat Arif.

Även Botkyrka kommun och Stockholms stad rustar för att utöka med sommaraktiviteter, lovskola och fältverksamhet.

– Vi har beslutat att ha förstärkt bemanning i alla stadsdelar med fältassistenter och ungdomsjour under hela sommaren. Nu blir det extra viktigt med vuxna där ungdomar befinner sig, säger Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L).

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Giesecke trotsar Sveriges coronaregler

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarjobb

Barn & unga

Coronaviruset

Stockholm

Göteborg

Botkyrka

Norsborg