Ikea tar bort köttet på julbordsmenyn i år

Av: Jasmin Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

I år väljer Ikea helt bort köttet på julbordsmenyn i Storbritannien – vill framgå som ett köttfritt exempel.

Men detta påverkar dock inte julmenyn i de svenska varuhusen.

– Fint initiativ men vi i Sverige har valt att ha köttet kvar på julbordet, säger Jon Egerlid, presskontakt på Ikea Sverige.

Foto: Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN

Från och med den 4 november i år skippar möbeljätten Ikea allt kött på menyn i Storbritannien – och infogar en hel rad vegetariska och veganska alternativ. All kött på julbordet kommer alltså att bytas ut till matpajer, rostade potatisar, grönsaker och veganska ostar, något som tidningen The Sun rapporterar om.

Vill servera mer hållbara måltider

Ikea menar att bytet till vegetariska och veganska måltider är ett hållbarare och mer ”planetvänligare” alternativ än serveringen av kött. Avdelningschefen för Ikea Food vill uppmuntra kunderna till ett nytänk:

”Vi vet att julbord är en viktig del av högtiden och just därför vill vi uppmuntra våra kunder att prova något nytt i år. Våra köttfria rätter är smakrika för att visa på att det finns goda hållbara alternativ ”, säger Lee Tupshafski i en kommentar enligt tidningen.

”Fint initiativ”

Ikea i Sverige kommer inte att överge köttet på julbordet men satsar på närproducerade alternativ.

– Det är ett fint initiativ och inspirerande att andra marknader vågar att testa nytt, men vi i Sverige har valt att ha köttet kvar på julbordet, säger Jon Egerlid, presskontakt på Ikea Sverige till Aftonbladet.

Att julbordet i Sverige skulle bli köttfritt i framtiden kan inte Ikea Sverige kommentera i nuläget.

Publicerad: