Nyheter

Ännu ingen färdig koalition i Israel

avTT

1 av 2 | Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT
Benny Gantz leder Blåvita alliansen i Israel.

För första gången sedan han tog över uppdraget att försöka bilda regering i Israel har Benny Gantz, ledare för Blåvita alliansen, träffat premiärminister Benjamin Netanyahu för att försöka mejsla fram en koalition.

Men inget genombrott offentliggjordes efter mötet.

"De båda diskuterade strukturen i de politiska alternativ som finns", står det i ett uttalande av Blåvita alliansen på söndagen med tillägget att ytterligare ett möte är att vänta.

Först till kvarn efter valet den 17 september var Netanyahu. När han gav upp fick Gantz uppdraget av president Reuven Rivlin i onsdags. Det är första gången sedan 2008 som någon annan än Netanyahu får försöka.

Mittenorienterade Blåvita alliansen och Netanyahus högerparti Likud säger sig vilja ha en bred, kompromissgrundad koalitionsregering, men har inte kunnat enas om formerna.

Gantz har bland annat pekat på att Netanyahu riskerar korruptionsåtal och hans parti vill inte samarbeta med Likuds ultraortodoxa allierade.

En möjlig lösning är att de båda roterar på premiärministerposten. Blåvita alliansen anser att Gantz i så fall ska få sitta första perioden, eftersom partiet blev störst i valet med 33 mandat i parlamentet mot Likuds 32.

Den som vill bilda regering behöver stöd av 61 av parlamentets 120 ledamöter.