Översyn av vaktutbildning välkomnas

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Claudio Bresciani/TT
Linda Westerlund Snecker (V). Arkivbild.

NYHETER

Vänsterpartiet och ordningsvakternas fackförbund Transport välkomnar att regeringens utredning om ordningsvakter ska se över utbildningen.

Polisen är nöjd med att kunna skymta möjlig avlastning och Moderaterna undrar varför regeringen dröjt.

– Det måste bli mer om konflikthantering, inte bara hur man kopplar olika grepp, säger Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Hon anser att dagens krav på 80 timmars utbildning för att bli ordningsvakt är alldeles för kort. LO-förbundet Transport instämmer.

"I dag är utbildningen för att bli ordningsvakt två veckor lång och med det utsatta arbete de har i miljöer där de hamnar i konfliktfyllda och direkt farliga situationer är det naturligtvis alldeles, alldeles för litet" säger förbundsordförande Tommy Wreeth i en skriftlig kommentar.

Det är också bra, anser Wreeth, att vakters befogenheter ska ses över och att vakter mycket väl kan avlasta polisen på områden som inte rör den grövsta brottsligheten. Men det får inte bli så att rika kommuner den vägen kan köpa trygghet.

Polismyndigheten säger att man länge begärt en översyn av regelverket, för att kunna utveckla samarbetet.

Är tveksam

Linda Snecker är mer tveksam till öppna upp fler områden för ordningsvaktsföretagen. Om bolagen upprätthåller känslan av otrygghet ger det dem större möjligheter att tjäna pengar på det.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att det är bra att regeringen, som han uttrycker det, äntligen kommer till skott.

– Men det kommer ju inte att märkas någon förändring de närmsta åren, säger Forssell och återkommer till M-förslaget om att använda dubbla utredare för att snabbare få fram förslag.

Under tiden, anser han, borde regeringen släppa på tyglarna lite och ta fasta på Moderaternas förslag om att anställa statliga ordningsvakter, i väntan på att fler poliser utbildas färdigt.

Publicerad:

LÄS VIDARE