Han förrådde IS-ledaren: ”Ville hämnas”

Han beskrivs som en ”extremt välplacerad informatör”.

Nu kommer nya detaljer om mannen som förrådde IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi och hjälpte USA vid terrorledarens död.

– Han ville hämnas på IS och på al-Baghdadi, säger generalen Mazloum Abdi till NBC News.

Den man som hade ansvaret för IS-ledaren al-Baghdadis transporter i Syrien tillbringade månader med att läcka till amerikanska styrkor.

Bland annat smugglade han ut underkläder och ett blodprov för att bevisa var al-Baghdadi fanns, har militärkällor i USA och Mellanöstern uppgett för olika medier.

Hans motiv: hämnd efter att IS dödat en släkting.

– Jag tror att han pressades av sin familj. Hans släktingar led av IS hårda tag och han trodde inte längre på IS framtid. Han ville hämnas på IS och på självaste al-Baghdadi, säger Mazloum Abdi, general för de kurdiskledda Syriska demokratiska styrkorna, SDF, som mullvaden rekryterades till, i en intervju med NBC News.

Behövde inte bära ögonbindel

Mannens identitet är fortfarande hemlig, men han har tidigare beskrivits vara sunnimuslim. General Abdi berättar för den amerikanska tv-kanalen att mullvaden hade en topptjänst inom säkerhetsfrågor mycket nära terrorledaren.

Han behövde exempelvis inte bära ögonbindel när han träffade terrorledaren, något många andra i al-Baghdadis närhet tvingades till för att inte kunna röja platser och detaljer.

– IS-ledaren tillät bara en liten grupp utomstående att träffa honom. En av dem var spionen, säger Abdi till NBC News.

Det är sedan tidigare känt att mullvaden även ska ha hjälpt till att bygga al-Baghdadis hus i vilket han befann sig när de amerikanska styrkorna slog till.

General Abdi berättar att terrorledaren al-Baghdadi var mycket noga med sina säkerhetsåtgärder, efter att ha levt gömd i flera år. Han använde aldrig högteknologisk kommunikationsutrustning, och höll sig med ett mycket litet antal människor, förutom sin familj. Enligt Washington Post reste han alltid med en bombväst, för att kunna spränga sig själv istället för att bli tillfångatagen, vilket ju också skedde vid räden mot honom där han dog.

Överraskade alla

Flera medier har rapporterat om att USA:s underrättelsetjänst CIA fick information om att Baghdadi var i den nordvästra Idlib-provinsen i april i år, och general Abdi bekräftar att de uppgifterna kommer från spionen. Han beskriver att uppgiften överraskade alla, eftersom Idlib till stor del kontrolleras av andra islamistgrupper, bland annat al-Qaidaknutna Nusrafronten, som vid tillfällen slagits mot IS.

al-Baghdadi sägs ha gömt sig hos IS-anslutna i småsamhällen i fiendelandet Idlib, något som är möjligt eftersom den syriska provinsen är stor och har varierad terräng, med kullar, flodbäddar och olivlundar.

Även de gånger då mullvaden inte visste exakt var han befann sig, som när al-Baghdadis livvakter körde honom i bilar där han inte fick titta ut genom fönstret, kunde han snappa upp detaljer som ifall han färdades på landsväg eller stadsväg, enligt Abdi.

Alla uppgifter som han läckte till den kurdiska underrättelsetjänsten, som varit en avgörande del i planerandet av räden, skickades sedan vidare till USA. På så vis kunde operationen planeras i detalj innan Delta Force-styrkan slog till natten söndagen den 27 oktober.

Kan få 243 miljoner kronor

Tidigare har det kommit uppgifter om att Trumps beslut att dra tillbaka amerikanska styrkor i nordöstra Syrien i början av oktober pressade Pentagon att tänka om i sin planering för den riskfyllda räden.

Enligt Abdi påverkades operationen av det amerikanska tillbakadragandet, och den snabbt efterkommande turkiska offensiven, eftersom hans SDF-koalition tvingades fokusera på att strida mot turkiska styrkor.

Ungefär samtidigt fick man också nya uppgifter om att al-Baghdadi gjorde sig redo att byta gömställe till ett hus i Jarablusområdet som underrättelsetjänsterna inte kände till lika väl, något källor också berättat om för Washington Post.

Då slog man till.

Spionen, som var i huset när Delta Force-styrkan slog till, har fått lämna Syrien tillsammans med sin familj med USA:s hjälp. Han kan nu få den utlovade belöningen på 243 miljoner kronor.

Varken Vita huset eller Pentagon har velat kommentera uppgifterna om spionen.

Publisert:

LÄS VIDARE