Känd möbeljätte granskas efter avslöjande om svartjobb i Malmö

Av: Omni-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Illustrationsbild.
Foto: Erlend Aas / TT NYHETSBYRÅN
Illustrationsbild.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, kommer att granska ett av landets mest kända möbelföretag efter uppgifterna som framkommit i tidningen Arbetets granskning av textilindustrin.

I oktober avslöjade tidningen att papperslösa syr gardiner i en textilfabrik i Malmö för en ersättning på mellan 30 och 50 kronor i timmen. Textilierna har sedan sålts av kända Kinnarps, till bland annat skolor, men även till skatteverket och polisen, enligt dokument som hittades i lokalen.

SKL har begärt ett möte med Kinnarps och även Kammarkollegiet har begärt ett klargörande från möbelfabriken, skriver Arbetet. Kammarkollegiet vill att företaget gör det möjligt att spåra produkter i hela produktionskedjan.

– Skulle vi hitta fler avvikelser och det skulle röra sig om avtalsbrott kommer vi att vidta åtgärder, säger Gabriella Sydow, områdesansvarig för uppföljning på myndigheten, till tidningen.

Arbetet berättade både hur polis, Skatteverket, Arbetsmiljöverket och flera andra myndigheter har gjort återkommande kontroller i fabriken, i samband med arbetet att motverka den illegala ekonomin i staden.

Besöken på den aktuella arbetsplatsen har samordnats av Malmös miljöförvaltning. I den utpekade svartjobbsfabriken har man varit på inspektionsbesök vid minst fem tillfällen.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Tidigare rapportering (14 oktober)

Publicerad:

LÄS VIDARE