Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Polisen måste öka kompetensen om sprängningar

TT

Publicerad 2019-11-06

Polisen ska nu ta "omfattande beslut" för att stoppa utvecklingen med de kraftiga sprängningarna som ökar i Sverige, enligt rikspolischef Anders Thornberg.

Bland annat måste kompetensen kring sprängmedel öka i organisationen, säger han.

– Utvecklingen är väldigt allvarlig.

Polisen konstaterar att det i år har skett fler sprängningar än under hela förra året.

– I år har det blivit vanligare med hemmagjorda bomber och bangers som är fabrikstillverkade, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen, vid en pressträff där polisen redogör för sitt arbete mot grova våldsbrott, med fokus på sprängningar.

Explosionerna har även blivit allt kraftigare, råare och inträffar nu på fler platser, enligt polisen. Det som först var en storstadsföreteelse har nu även skett i exempelvis Linköping och Örebro.

En utveckling som skett på senare tid är att kriminella i högre grad har angripit anhöriga till de egentliga måltavlorna.

– Förklaringen till det kan vara att den man egentligen är ute efter håller sig undan eller att det är effektivare att rikta sig mot anhöriga, säger Linda Staaf till TT.

Komplext arbete

Det krävs arbete på både lång och kort sikt för att komma åt den grova brottsligheten, enligt Staaf.

– Mer kortsiktigt gäller det att slita sönder de här nätverken – att gå på de aktörer som är svåra för nätverken att ersätta, nyckelpersoner som står för olika typer av kompetens och utföranden.

Arbetet mot de grova våldsbrotten är en "oerhört komplex utmaning" för polisen, säger rikspolischefen Anders Thornberg.

Bland annat arbetar polisen genom underrättelseverksamhet och från spaning till ingripande och utredning. De samverkar också internationellt och samarbetar med elva andra myndigheter i Sverige. Det är också viktigt att andra aktörer i samhället engagerar sig för att få stopp på det grova våldet, påpekar Thornberg.

– Alla måste engagera sig och höra av sig till polisen om det som är av intresse.

Öka kompetensen

Samtidigt utvecklar polisen hela tiden sin egen strategi i arbetet mot den grova brottsligheten. I närtid kommer omfattande beslut som påverkar hela polisens förmåga vid grov brottslighet, enligt Thornberg.

– Vi har insett att vi behöver vässa oss när vi märker att sprängningarna har ökat så mycket, det är ingen normal kunskap inom en polismyndighet att ha så omfattande kunskap om sprängmedel.

Bland annat ska en nationell hubb inrättas med uppdrag att samordna och utveckla arbetet mot sprängningar, samarbetet mellan polisen, Säpo och Försvarsmakten ska stärkas och medarbetarskyddet inom polisen ska bli bättre.

TT: Varför ser vi den här upptrappningen av grov brottslighet i Sverige?

– Min uppfattning är att hela samhället har misslyckats med ett fåtal individer, i grunden är Sverige fortfarande ett tryggt land. Det handlar om hela samhällets tillkortakommanden, och man måste angripa rotorsakerna, säger Anders Thornberg.

Rikspolischefen är nöjd med den stöttning han upplever att polisen har från politiskt håll.

– Vi lämnade in en skrivelse i november förra året som tagits emot väldigt väl, både av regeringen och av oppositionen, där man diskuterar vad skola, socialtjänst, kommuner och andra myndigheter kan göra för att bryta tillväxten inom kriminaliteten, säger han.