Europarådet

Ukraina bojkottar Europarådet i protest

Av: 

TT

NYHETER

Den ukrainska delegationen lämnar i protest Europarådets parlamentariska församling.

Detta efter att rådet formellt röstat ja till att Ryssland åter ska få delta i dess arbete – fem år efter den ryska annekteringen av Krimhalvön.

– Jag är besviken över PACE:s beslut, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Med siffrorna 118–62 beslutade medlemmarna i Europarådets parlamentariska församling (PACE) att en rysk delegation ska få delta i onsdagens val av en ny generalsekreterare.

"Uppfyller inte huvudkraven"

Europarådet inriktar sig på frågor om demokrati och mänskliga rättigheter och Zelenskyj anser inte att Ryssland borde få delta i PACE innan landet "uppfyller församlingens huvudkrav".

I förra veckan försökte Zelenskyj övertyga såväl Frankrikes president Emmanuel Macron som Tysklands förbundskansler Angela Merkel om saken, säger han.

– Det är synd att våra europeiska samarbetspartner inte lyssnade på oss.

Dmitrij Peskov, talesperson för Rysslands president Vladimir Putin, anser att Europarådets besked är mycket positivt.

– PACE kan inte verka fullt ut utan Rysslands deltagande, säger Peskov.

Ja från svensk S-representant

Den ukrainske parlamentsledamoten Volodymyr Ariev, som leder landets delegation, skriver i ett inlägg på Facebook att Ukraina inte kommer att bidra med något arbete i PACE så länge det inte är kopplat till att minska den ryska delegationens rättigheter.

Rådets ministerkommitté enades vid ett möte i Helsingfors i maj om att Ryssland åter får lov att rösta i organisationens parlamentariska församling.

Fem svenska ledamöter var på plats vid omröstningen och endast en av dem, Socialdemokraternas Ola Möller som var den ende från sitt parti på plats i egenskap av suppleant, röstade ja. De övriga – två moderater, en sverigedemokrat och en vänsterpartist – röstade nej.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Rysk flygspaning över Sverige – landar i Uppsala i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Europarådet

Krimhalvön

Ryssland