Grums kommun möter utpekade barngängets föräldrar

avPetter J Larsson, Sandra Killgren

Ett hotfullt barngäng har spridit skräck i Grums – och fått grannarna att slå larm.

Nu har kommunen pratat med de utpekade barnens föräldrar.

– De har inte förstått proportionerna av detta, säger fältassistent Lennart Andersson till NWT.

Sedan förra sommaren hade ett gäng med barn mellan åtta och tolv år satt skräck i värmländska Grums. De verbala och fysiska attackerna på barn och vuxna i området omfattade bland annat slagsmål med järnrör, spottloskor i ansiktet och hot om våldtäkt.

I början av juni bjöd boende i ett drabbat bostadsområde in in kommunpolisen och representanter från kommunen till ett gemensamt möte.

”Förstår nog inte proportionerna”

På tisdagen träffade kommunens fältassistent Lennart Andersson föräldrarna till det tiotal barn som utgjorde kärnan i gänget.

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
På Åsgatan i Grums har boende trakasserats av barn i 8 –12-årsåldern.

– Barnen förstår nog inte helt proportionerna av detta och tycker inte att det har varit fullt så illa som det beskrivits. Vi har förklarat för dem att de inte får hota eller bete sig dumt när man träffar andra, säger fältassistenten Lennart Andersson till NWT.

– Jag förklarade varför vi fältassistenter är i området och det tycker de är bra. Samtidigt förstår de inte helt eftersom det har varit lugnt sedan ett par veckor tillbaka, säger han.

Planerar gemensamma aktiviteter

Enligt Andersson kommer polisen härnäst att kalla in till ett möte med bostadsbolag, socialtjänst, fältassistenter, föräldrar och barn, där man ska försöka komma fram till en plan för hur man ska kunna gå vidare.

Lotta Österlund Jansson, socialchef och tillförordnad kommunchef i Grums, berättade i måndags för Aftonbladet om planerna att få de utpekade barnen och deras familjer att möta andra boende i området.

– Vi ska försöka göra en gemensam aktivitet i sommar där vi, tillsammans med hyresgästföreningen och Grums hyresbostäder, förutsättningslöst kanske fikar, möts upp och går ut med en information, säger Österlund Jansson.

Ökad polisiär närvaro

Även polisen har ökat sin närvaro i området, men enligt kommunpolischef Lennart Hynynen har inga polisanmälningar gjorts mot barnen i gruppen.

– Det polisen kan göra är att sätta sig ner och prata med boende och familjerna som det handlar om. Föräldrarna till barnen pratar inte svenska så det är inte säkert att de vet vad deras barn håller på med, så det kanske räcker med att vi ger dem den informationen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Grums