General: Ansvariga i Khartum ska till galgen

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: STR via AP/TT
General Mohamed Hamdan Dagalo framträder med sina soldater framför anhängare i en stad i norra Sudan på lördagen.

Personerna som stod bakom massdödandet av demonstranter i Sudans huvudstad Khartum kommer att hängas, varnar generalen Mohamed Hamdan Dagalo – som själv pekats ut som högst ansvarig.

– Vi arbetar hårt för att föra de som gjorde detta till galgarna, säger Dagalo i ett framträdande i statlig tv, och tillägger att "vem som än begick fel" kommer att hållas ansvarig för det.

Mängder av människor som deltog i en stor sittprotest utanför arméns högkvarter sköts ihjäl av militärer på måndagen för nästan två veckor sedan. Enligt läkarorganisationer som står nära oppositionen dödades omkring 120 personer, medan det enligt myndigheterna var över 60. Det har också rapporterats att mängder av demonstrerande kvinnor blev våldtagna av soldater.

"Begicks misstag"

Ett militärråd styr Sudan på juntamanér sedan diktatorn Omar al-Bashir avsattes i april. Rådet har sedan tidigare medgett att det "begicks misstag" i tillslaget mot demonstranterna och flera soldater har gripits. Man hänvisar till en egen utredning som påstås visa att soldater tog till dödligt våld på eget initiativ.

Oppositionella grupper och bland andra USA har höjt krav om att en oberoende utredning av massdödandet ska genomföras.

Soldaterna i tillslaget tillhörde den ökända militärstyrkan RSF, som bildades ur en än mer ökänd milis som anklagats för övergrepp och folkmord i konflikten i Darfur. General Mohamed Hamdan Dagalo leder RSF-styrkan – och han är i dag också militärjuntans näst högste ledare.

al-Bashir i förhör

Omar al-Bashir syntes till offentligt på söndagen, för första gången sedan han avsattes. Han fördes då från ett fängelse i Khartum till ett åklagarkansli, där han blev formellt anklagad för brott och förhörd.

Åklagaren Alaeddin Dafallah meddelade efteråt att ex-presidenten ställs inför rätta för innehav av utländsk valuta, korruption och olagligt mottagande av gåvor.

Kort efter att militärerna tagit över makten i Sudan meddelade de att det hittats pengar till ett värde av över motsvarande en miljard kronor i olika valutor i al-Bashirs bostad.

Publicerad: