Vill se fängelse för övergreppsnätverk

Erika Nekham/TT

Publicerad 2019-06-13

Det var via legala sajter för dejting eller porr som de tre männen fick kontakt med kvinnorna. Efter ett tag har det framkommit vad männen egentligen letat efter: barn. Arkivbild.

Rättegången mot tre män och tre kvinnor som åtalats för att ha beställt respektive producerat övergreppsbilder på barn har nu avslutats. En 36-årig kvinna från Blekinge, som varit en huvudperson i härvan, bör dömas till sex års fängelse, anser åklagarna

– Vi har tagit med i vår bedömning vad det är för typ av gärningar, att det handlar om barn och många brott under en lång tidsperiod, samt att de har dokumenterats och att barnen befunnit sig i en utsatt situation, säger Annika Wennerström, en av åklagarna i målet, till SVT Blekinge.

Männen och kvinnorna fick kontakt via legala dejting- eller porrsajter. Efter ett tag har kontakterna gått vidare i att kvinnorna dokumenterat poseringar eller övergrepp på totalt tolv barn – material som sedan skickats till männen mot betalning.

36-åringen och två andra kvinnor har åtalats för bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. 36-åringen och en 39-årig kvinna har också åtalats för våldtäkt av barn.

Männen har åtalats för bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och anstiftan till grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Åklagarna yrkar på fängelse i mellan sex månader och sju år för de övriga fem åtalade, enligt SVT Blekinge.

De misstänkta kommer från Stockholms län, Gävleborgs län, Blekinge och Östergötland.