Donald Trump måste lämna ut sina skatteuppgifter

USA:s president Donald Trump är skyldig att lämna ut sina deklarationer, slår Högsta domstolen fast, enligt Reuters.

Domen innebär att presidenten måste släppa sina skatteuppgifter till Manhattans åklagarmyndighet, men inte till den amerikanska kongressen.

Åklagarna har begärt att få se presidentens skatteuppgifter från 2011 och framåt i och med en utredning om presidentens kvinnoaffärer.

HD klargjorde att en sittande amerikansk president inte kan undvika brottsutredningar, och att de inte står över lagen, och beslutade att en åklagare i New York City kan begära Trumps finansiella historik, inklusive hans skatteuppgifter, skriver Reuters.

En demonstrant utanför USA:s högsta domstol håller upp en skylt med texten ”Följ pengarna”.
En demonstrant utanför USA:s högsta domstol håller upp en skylt med texten ”Följ pengarna”.

Har vägrat lämna ut uppgifterna

Till skillnad från andra amerikanska presidenter har Trump vägrat att lämna ut sina deklarationer och andra dokument som skulle visa hans rikedom och hans familjs fastighetsbolags affärer, skriver nyhetsbyrån.

Domen kom under torsdagen med sju röster för att Donald Trump måste lämna ut sin finansiella historik och två röster emot.

Det här innebär att presidentens redovisningsbyrå, Mazars, måste lämna över Trumps finansiella historik till åklagarmyndigheten på Manhattan.

Uppgifterna blir inte offentliga

Högsta domstolen beslutade däremot att Trump inte behöver lämna ut sina uppgifter till den amerikanska kongressen, just nu. Ärendet skickas nämligen tillbaka till USA:s lägre domstolar för ytterligare prövning.

Enligt CNN:s analytiker Jefferey Toobin innebär det här att uppgifterna inte kommer bli offentliga under 2020 och alltså inte innan presidentvalet i höst.

En annan av kanalens analytiker, Joan Biskupic, menar at det här är en seger för Trump i och med att han lyckas köpa sig tid och inte behöver visa sin deklaration för offentligheten innan valet.

Presidenten anser att han blir utsatt för trakasserier.
Presidenten anser att han blir utsatt för trakasserier.

Trump kritisk till domen

Donald Trump själv reagerar på händelsen i ett första meddelande på Twitter och kallar händelsen för ”Trakasserier mot presidenten”.

I en annan tweet skriver Trump att kampen forsätter i lägre domstolar ”i ett korrupt New York”.

Trump och hans advokater har tidigare hävdat att det strider mot landets grundlag att utreda en sittande president för brott.

Åklagaren Cy Vance Jr säger att det här är en ”stor seger” i en kommentar till CNN.

– Det här är en stor seger för vårt lands rättssystem och det sätter en princip om att ingen – inte ens presidenten – står över lagen, säger han.

”Släpp dina uppgifter eller var tyst”

Även Trumps stora rival inför presidentvalet, Joe Biden, hade en kommentar om händelsen. Han laddade upp en gammal video från 2019 där han säger:

– Herr president. Vill du prata om korruption? Jag släppte 21 år av mina skatteuppgifter. Jag gick med i kongressen som en av de fattigaste människorna, och jag lämnade som ena av de fattigaste i kongressen, och som vice president. Jag tjänade inga pengar när jag var aktiv förutom min lön, säger han i en video på Twitter och forsätter:

– Till och med Nixon släppte sina skatteuppgifter. Släpp dina uppgifter eller var tyst.

I en ny kommentar till videon skriver Biden endast ”som jag sa”.

Pelosi kallar det en seger

Den demokratiska talmannen, Nancy Pelosi, upprepade domstolens beslut på en presskonferens under torsdagen och säger att det här är dåliga nyheter för Trump.

Trots att inte kongressen får se Trumps uppgifter nu menar Pelosi att de har en väg till att få se dem nu.

– Det hade varit förödande om dessa uppgifter inte kunde släppas, och vi hade bestridit det. Det här är en seger för den amerikanska konstitutionen, säger hon.

Artikeln uppdateras.

Publisert:

LÄS VIDARE