Uppsalareportage

Viktor, 43, vill göra världens största nyhetsapp

Av: 

Joanna Górecka

Viktor Lidholt vill att hans nyhetsapp ska bli världens största.
Viktor Lidholt vill att hans nyhetsapp ska bli världens största.

NYHETER

Från Norrby till Silicon Valley – och tillbaka till Sverige, men med världen i kikaren. Viktor Lidholt såg en lucka i medielandskapet och lämnade toppjobbet på Google för att satsa på drömmen: att skapa världens största nyhetsapp.
– Jag har stora visioner. Jag vill förändra världen, säger appmakaren från Uppsala.

I flera år arbetade Viktor Lidholt i Silicon Valley åt företag som Google och Zynga (speljätten bakom bland annat Farmville). Under sina år i USA noterade han stora problem med medielandskapet.
– I USA är det fem-sex företag som äger 90 procent av nyhetsmarknaden och alla nyheter är väldigt, väldigt vinklade. Det är inte bara Fox News – alla nyheter vinklas för att passa den agenda som nyhetskanalen driver. Jag ville flytta makten från jätteföretagen till den vanliga människan.

Vill ge läsarna makten

43-åringen, född och uppvuxen i Uppsala, berättar att han alltid har gillat att skärskåda luckor i samhället och bygga egna projekt. Han funderade på hur problemen han såg i nyhetslandskapet kunde åtgärdas.

– Jag sa upp mig från Google, kom tillbaka till Sverige och grundade Newsvoice.com. Och målet är att det ska bli världens största nyhetsapp, hur svårt kan det vara? Vi får sikta mot stjärnorna och se hur långt vi kommer.
Enligt Viktor Lidholt har appen i nuläget 60 000 läsare, varav merparten befinner sig i USA.

Newsvoice.com samlar automatiskt in nyheter genom att scanna av mediesajter. Tanken är att appen ska lyfta olika perspektiv och ge läsarna själva möjlighet att granska innehållet. Användarna kan också rösta upp vissa nyheter så att de hamnar högre upp i flödet. Utöver det har appen fem anställda journalister som granskar innehållet.

– Nyheterna påverkar ju allt i våra liv, vem vi röstar på, vem vi litar på, hur vi konsumerar. Tanken är ju att flytta makten från jätteföretagen till vanliga människor.

”Hade kunnat spara tusentals liv”

Och Viktor Lidholt har en kaxig syn på den egna appen:
– Ärligt talat tror jag att om Newsvoice hade funnits för antal år sedan så hade inte Irakkriget ägt rum. Media hjälpte till att bygga upp stödet för ett krig baserat på lögner. Hade fler perspektiv fått spelrum hade vi kunnat spara hundratusentals liv. Jag hoppas att den kan vara en pusselbit i en mer demokratisk värld.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Olai med historiskt mål i Uppsalas seger

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsalareportage

Uppsala

Google

Fox News

Journalistik