Uppsala

Inga konserter i nya bantade förslaget för hockeyarenan

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Här ska den nya hockeyarena byggas, intill bandyarenan.
Här ska den nya hockeyarena byggas, intill bandyarenan.

NYHETER

Det ursprungliga förslaget för hockeyarenan i Gränby visade sig bli 100 miljoner dyrare än beräknat.

Nu är det klart vilket av de nya bantade alternativen som Sportfastigheter föreslår.

– Det alternativ som vår styrelse nu föreslår klarar kraven från SHL, säger Eva Sterte, vd för Sportfastigheter.

SVT Uppsala var först med att rapportera om bakslaget för den nya hockeyarenan i Gränby som enligt de första kalkylerna skulle kosta 420 miljoner kronor att bygga, men som nu beräknas bli hela 100 miljoner dyrare.

– Vi hade sex-sju veckor på oss att göra de första beräkningarna för vad det skulle kosta att bygga en arena liknande Behrn Arena i Örebro. Men då var det inte bestämt någon plats för arenan. Vi räknade på Kölen, men i sista stund valde man ändå sportfältet, säger Eva Sterte, vd för Sportfastigheter.

Det nya förslaget ska klara kraven från SHL.

”Klarar SHL:s krav”

I det nya förslaget som Sportfastigheter föreslår, och som på fredagen skickades över till kommunstyrelsen, beräknas kosta 479 miljoner kronor.

– Ett av förslagen som har diskuterats var ett kraftigt nedbantat alternativ med plats för 4 700 åskådare, men som skulle bli väldigt trång, och utan plats för några loger, fortsätter Eva Sterte.

– Det alternativ som vår styrelse nu föreslår klarar kraven från SHL. Arenan kommer också att ha plats för ungefär 5 000 åskådare. Det kommer att finnas mer utrymme för publiken att röra sig, plats för loger, ett stört kök och en yta för sportbutik.

Glöm Melodifestivalen i nya arenaförslaget.

Anpassas inte för konserter

Men några konserter kommer det förmodligen inte att bli i den nya arenan, så den som hade hoppats få se exempelvis Melodifestivalen på hemmaplan kommer att bli besviken.

– Destination Uppsalas bedömning är att en isarena inte är optimal för konserter, att anpassa den för konserter skulle också göra arenan ungefär 20 miljoner dyrare, säger Eva Sterte, som berättar att arenan däremot kan komma att användas för andra sporter.

– Det kommer absolut att vara möjligt för andra sporter att nyttja arenan. Det är heller inte uteslutet att det kan komma att bli konserter heller.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

HBO Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Viktor, 43, vill göra världens största nyhetsapp

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Gränby

Almtuna IS

Ishockey

Melodifestivalen