Köpenhamn

Svensk utlämnas för sprängdåd i Köpenhamn

Misstänkt medbrottsling internationellt efterlyst

avSusanna Nygren

En 22-årig svensk ska utlämnas till Danmark misstänkt för sprängdådet mot Skattekontoret i Köpenhamn. Det har Malmö tingsrätt beslutat.

Mannen ska ha utfört dådet med en 23-åring. Han är internationellt efterlyst.

Samtidigt efterlyser dansk polis nu vittnen som har sett en svensk bil som ska ha använts vid dådet.

Den 22-årige svensken har häktats av Malmö tingsrätt. Han misstänks för att, tillsammans med en 23-åring, ha genomfört sprängdådet mot skattekontoret i Köpenhamn den 6 augusti. Explosionen var så kraftig att stora delar av fasaden förstördes men ingen person skadades.

1 av 3 | Foto: POLISEN
Dansk polis efterlyser nu vittnen om sett en bil som har observerats i samband med sprängningen.

Ville inte visa ansiktet

22-åringen kom in i rättssalen med en blå handduk över huvudet. Han var klädd i orange t-shirt och röda shorts samt tofflor. Mannen var mycket mån om att inte visa sitt ansikte och vägrade ta av sig handduken.

Domare Fredrik Landgren uppmanade honom flera gånger – utan resultat.

Mannens försvarare, Anders Malm, förklarade att han ville ha det så tills det blev stängda dörrar. Domaren gick då med på att 22-åringen enbart lyfte på handduken och visade ansiktet för honom.

Förhandlingen gällde tre punkter: beslut om utlämning, häktning och om de beslag som tagits från mannen kan utlämnas till Danmark.

– Han motsätter sig det, sa advokat Anders Malm om alla tre punkterna.

Åklagare Kristina Lindorff Carlesson begärde stängda dörrar under resten av förhandlingen och fick bifall.

Internationellt efterlyst

Tingsrätten beslutade att 22-åringen ska utlämnas till Danmark och att han ska vara häktad fram till dess.

– Det finns en flyktrisk och risk att han försvårar utredningen annars, säger Kristina Lindorff Carlesson, åklagare.

Efter att dansk polis bett svensk polis om hjälp med fallet greps mannen i Malmö under måndagen.

Kort därefter tog polisen ett antal föremål i beslag. Så som datorer, mobiltelefon, usb-stickor, playstation och kläder. Saker som tillhör 22-åringen. Dessa kan ge ledtrådar till sprängningen och ska överlämnas till dansk polis.

22-åringen ska vara kvar i häktet tills utlämnandet verkställs. Han har möjlighet att överklaga beslutet om utlämning.

– Man har en vecka på sig att överklaga. När beslutet vinner laga kraft har Sverige en vecka på sig att överlämna honom, säger Kristina Lindorff Carlesson, åklagare.

Den andre misstänkte, en 23-årig man, är ännu på fri fot och har nu efterlysts internationellt. Mannens är känd av polisen sedan tidigare, och har bland annat varit misstänkt i ett rån – men fallet lades ned. Enligt uppgifter till Aftonbladet har han varit medlem i Vänsterpartiet i en skånsk kommun och där stått på listan till kommunfullmäktige.

Svensk bil kan ha använts

Under fredagseftermiddagen efterlyste dansk polis vittnen som sett en bil man kopplar till sprängningen. Bilen är en svenskregistrerad vit Citroën Berlingo av 2010 års modell. Den var utrustad med takräcke.

Dansk polis misstänker att 22-åringen och 23-åringen körde bilen vid dådet och polisen har beslagtagit den.

I ett pressmeddelande skriver dansk polis att:

Bilen körde till Danmark över Öresundsbron den 6 augusti vid 21.40 på kvällen och lämnade landet igen samma kväll vid 22.50.

Polisen publicerade även en färdrutt som bilen har tagit. Man vill gärna komma i kontakt med personer som befunnit sig vid rutten och kan ha sett eller filmat bilen. Har man uppgifter så ska man vända sig till polisen i Köpenhamn på telefon 1-1-4.

ARTIKELN HANDLAR OM

Köpenhamn

Malmö

Danmark

AB Voice