Apotekstjänst

Godkände Apotekstjänst: ”Inte enkelt att veta att företag ska fallera”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Socialdemokraten Börje Wennberg skrev under avtalet med skandalföretaget Apotekstjänst om leveranser av sjukvårdsmaterial.

Han tycker fortfarande det var rätt att skriva under.

– Beslutet togs första halvåret 2018. Det är inte så enkelt att veta att ett företag ska fallera ett och ett halvt år senare, säger Wennberg.

Hundratals operationer har ställts in i regionerna Uppsala, Västmanland, Dalarna, Södermanland och Örebro sedan Apotekstjänst tog över leveranserna av sjukvårdsmaterial 1 oktober och misslyckades från dag ett.

Apotekstjänsts uppdragsgivare är Varuförsörjningen, ett samarbete mellan de fem regionerna, som ska förse vården med förbrukningsartiklar av engångskaraktär.

Varuförsörjningen styrs av Varuförsörjningsnämnden, där Börje Wennberg (S) är ersättare. Han skrev under avtalet med Apotekstjänst för Varuförsörjningens räkning i december 2018.

– Det är riktigt, jag skrev under avtalet. Men jag var inte med och processade fram det.

Finns det skäl att häva avtalet, vilket ni kan göra om Apotekstjänst inte uppfyller sina skyldigheter?

– Det finns skäl att överväga det. Men det allra viktigaste är att säkerställa att vi kan genomföra alla operationer.

På vilket sätt blir det bättre för patienterna om ni behåller Apotekstjänst?

– Någon måste leverera varorna. Det finns inget företag som sitter och väntar och kan leverera det här med omedelbar verkan.

Det kanske ni skulle ha tänkt på innan ni skrev under avtalet?

– Ja, innan man tog beslut om avtalet möjligen.

Har politikerna sig själva att skylla, när de via Varuförsörjningen med öppna ögon valde Apotekstjänst som distributör?

– Jag köper inte det resonemanget fullt ut. Apotekstjänst har ju garanterat att man uppfyller alla krav i avtalet. Att lägga skulden på upphandlaren känns inte riktigt adekvat.

Apotekstjänsts anbud var 45,7 miljoner, OneMeds 49,6 och Mediqs 60 miljoner. Funderade ni på att välja den tidigare distributören, Mediq?

– Lagen om offentlig upphandling är väldigt skarp. Den som levererar bäst ska också ha avtalet.

Men Apotekstjänst levererar ju inte bäst?

– Inte ens politiker kan sia om framtiden. Det här beslutet togs första halvåret 2018. Det är inte så enkelt att veta att ett företag ska fallera ett och ett halvt år senare, säger Börje Wennberg, före detta regionråd i Region Uppsala.

Apotekstjänst ska betala förseningsersättning och skadestånd när de bryter mot avtalet, men ingen styrelseledamot ville på lördagen uttala sig om hur mycket det kan bli.

Varuförsörjningen begärde i veckan en bankgaranti på 10 miljoner kronor av Apotekstjänst, uppger vd Petter Karlsson. Det är pengar som kan användas för att låta en annan distributör sköta hela eller delar av Apotekstjänsts distribution.

Varuförsörjningsnämnden försöker nu se till så att sjukhusen i de fem regionerna kan få varor direkt från leverantörerna, utan att de går via Apotekstjänst.

– Det är lite krävande. Men det är ett sätt att avlasta Apotekstjänst, så att de kommer i fas, säger Varuförsörjningsnämndens ordförande Behcet Bersom (KD) till Aftonbladet.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Apotekstjänst: ”Skalade upp verksamheten snabbt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Apotekstjänst

Politik

Sjukvård