Spöken på slottet fortsätter att förbrylla

I åtta fönster syns de spökliknande siluetterna.
I åtta fönster syns de spökliknande siluetterna.

De spökliknande siluetterna på Malmöhus väcker återigen intresse.

Några faktiska spöken rör det sig dock inte om.

– Det är lätt att man tror att det är spöken, men det är det inte, säger Susanne Beckmann, utställningsproducent.

Det var i december 2017 som det var premiär för siluetterna på Malmöhus slott. Någonting som fick såväl Sydsvenskan som Lokaltidningen att skriva artiklar om spökena på slottet.

Trots att två år nu passerat fortsätter de spökliknande figurerna att väcka förundran bland Malmöborna. I Facebookgruppen ”Du vet att du är från Malmö när...” postades i dagarna bilder på Malmöhus slott under nattetid med kommentaren ”Ser ut som att det spökar på Malmöhus på natten”.

Replikerna lät inte vänta på sig och många uppskattade såväl ”spökena” som bilderna.

– Man kan lätt få det intrycket med tanke på hur de avtecknas och att de är vita. Det är lätt att man tror att det är spöken men det är inte spöken, säger Susanne Beckmann, utställningsproducent vid Malmöhus slott.

Historia från 1500-talet

Istället är siluetterna en del av slottets historia. Projektorer i åtta olika fönster visar på hur det kunde se ut på slottet under 1500-talet - med romansen mellan kronpris Fredrik II och hovdamen Anne Hardenberg i fokus.

– Vi ville göra det tillgängligt även för dem som inte har möjlighet att komma in att få en upplevelse. Att det inte bara är en mörk fasad utan att det händer någonting när man tittar in i fönstret, förklarar Susanne Beckmann.

Den stående utställningen är utformad av konstnärerna Henrik Nord och Charlotte Rodenstedt och kan under höst- och vintertid ses från klockan 17 fram till morgontimmarna.

Medlemmar i Malmöhusgardet och dansgruppen Cadenza från Lund filmades framför en greenscreen när de dansade och agerade på olika vis. Konstnärerna bearbetade sedan materialet och det är resultatet av det som varit synligt genom projektioner under den senaste tvåårsperioden.

”Ens egen fantasi som är huvudsaken”

– Det är så finurligt gjort att det ser ut som att en person börjar röra sig längst till vänster och passerar alla fönster. Den är inte bara en fast sekvens i ett fönster utan det blir som ett flöde.

Hur länge spökutställningen kommer vara kvar på Malmöhus slott är inte bestämt, men Malmöborna kommer åtminstone kunna njuta av utställningen i minst ett år till.

– Den är inte tidsbestämd. Grejen är att den tekniska utrustningen gör att vi kan byta innehåll om vi vill. Men än så länge känns det så uppskattat att vi inte ska stänga av eller ändra på någonting.

Att slottshistorierna från 1500-talet med jämna mellanrum tas för spöken eller spökliknande föremål ser Susanne Beckmann bara som ett kul inslag.

– Jag tycker det är roligt att folk stannar till. Vill man se spöken eller tror att det handlar om det så får man gärna göra det. Det är verkligen ens egen fantasi som är huvudsaken där. Jag tycker bara att man stå och njuta. Det är en väldigt trevlig syn att titta på detta. Om det är spöken, soldater eller kungligheter - so what? Det är ett litet spektakel som lyser upp i mörkret.

Publisert:

LÄS VIDARE