Fiskare får stöd efter stopp för torskfiske

Av:  TT

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lovar ekonomisk ersättning till fiskare. Arkivbild.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lovar ekonomisk ersättning till fiskare. Arkivbild.

Svenska fiskare som drabbas av EU:s stopp för torskfiske i Östersjön kommer att få ersättning från staten. Det har regeringen beslutat.

EU-kommissionen beslutade i somras att akut stoppa torskfisket i stora delar av Östersjön. Beslutet innebar att riktat torskfiske förbjöds från den 24 juli och resten av året. Den svenska regeringen har ställt sig bakom förbudet.

Regeringens beslut nu innebär att fiskare som avbrutit sitt fiske helt eller som kommer att göra det till följd av förbudet, får viss ersättning för förlorad inkomst.

EU:s ansvariga ministrar beslutade nyligen att det akuta stoppet från i somras ska fortsätta under nästa år, då endast 2 000 ton som bifångst kommer att accepteras. Även det beslutet står regeringen bakom.

– Det beslut vi har tagit i dag gäller 2019 för att hantera de konsekvenser som näringen fick av det akuta nödstoppet som togs i juli, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till TT.

Båtar som berörs är de som fiskar mycket, 50 procent torsk och minst 120 dagar under 2017 och 2018. Det handlar om ett 30-tal båtar. Stödet administreras av jordbruksverket och börja gälla den 31 oktober och kan sökas fram till 15 november för utbetalning innan årets slut.

Det handlar totalt om cirka tre miljoner kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE