Nyheter

EU-kamp mot högerextrem terrorism

avTT

Foto: Wiktor Nummelin/TT
Hotet från högerextrema terrorister diskuterades av inrikesminister Mikael Damberg (S) och hans EU-kollegor vid måndagens ministermöte i Luxemburg.

Kampen mot islamistisk terror har pågått sedan länge. Nu diskuterar EU-länderna även hur man kan trappa upp bekämpningen av högerextrem terrorism.

– Vi har sett Christchurch, vi såg dådet i Norge nyligen. Vi ser också att svenska säkerhetspolisen varnar för att ensamagerande terrorister skulle kunna inspireras av den debatt och diskussion och de konflikter som finns kring de här frågorna i dag, konstaterar inrikesminister Mikael Damberg (S) på plats i Luxemburg där han och hans EU-kollegor diskuterat terror på internet.

På måndagens möte deltog flera stora nätjättar, som Twitter och Facebook, för att rapportera om hur de jobbar med att få bort terrorfilmer och annat material.

– Många av de terrordåd vi har sett – inte bara från högerextrema grupper – har föregåtts av nätpubliceringar, så det är klart att de stora nätplattformarna har ett väldigt stort ansvar att plocka ner olagligt material, säger Damberg.

– Det är ett kontinuerligt arbete. De stora plattformarna gör allt mer och det är ett arbete som måste fortsätta. Nu tar vi nästa steg där vi försöker involvera också de mindre plattformarna, för det är inte bara de stora som kan vara en arena för terroristinnehåll, konstaterar inrikesministern i Luxemburg.