Misstänkt fall av ebola i Malmö var inte ebola

Skånes universitetssjukhus bekräftar för Aftonbladet att man utreder ett misstänkt fall av ebola.

Patienten inkom i går, och misstankar fattades direkt.

– Det finns bekräftade fall av ebola i området där personen har vistats, säger Maria Josephson, verksamhetschef på infektionskliniken.

Vid 19.30 kom ett besked att det inte var ebola.

Patienten inkom igår till infektionskliniken i Malmö. Personen hade feber, Region Skåne vill inte utveckla symptomen närmare än så.

Man fattade direkt misstankar om ebola.

Vad är det som indikerar att det kan vara ebola?

– Det är patientens symptom och vart patienten har rest. Det finns bekräftade fall av ebola i området där personen har vistats, säger Maria Josephson, verksamhetschef på infektionskliniken på Skåne universitetssjukhus.

Man väntar nu på provsvaren, som väntas under dagen. Personen har isolerats från övriga patienter.

– Ebola är osannolikt men det kan inte uteslutas förrän vi har fått provsvar, säger Maria Josephson.

”En flygbiljett bort”

Det har tidigare funnits misstänkta fall av ebola i Sverige, men inga konstaterade. Den mycket dödliga virussjukdomen har tidigare härjat i bland annat Guinea, Sierra Leone och Liberia, i Västafrika. Just nu finns ett allvarligt utbrott i Kongo-Kinshasa. SvD rapporterade från landet under helgen – med varningen att ebola kan vara ”en flygbiljett bort” från att bryta ut i Sverige.

Skånes universitetssjukhus vill med hänsyn till patienten inte gå ut med var denne har varit på resa.

– Vi följer våra vanliga rutiner när man har misstankar om denna typ av smitta, använder den typ av skydd som man ska ha när man ska vårda den typen av patienter. Och så har vi intagningsstopp på avdelningen, säger verksamhetschef Maria Josephson.

Vid 19.30 kom ett besked från Skånes universitetssjukhus att det inte var ebola. Det framgår inte av sjukhusets pressmeddelande vad det var för något.

Publisert:

LÄS VIDARE