Shaman Dureks bok stoppas – kan vara farlig

Efter kritiken stoppas nu den norska schamanen Durek Verretts bok.

På grund av etiska frågor och formuleringar anses boken vara farliga om den tolkas ordagrant.

Ett av skälen ska vara schamanens syn på orsaken och behandling av cancer, skriver bokförlaget Cappelen Damm i ett pressmeddelande.

I boken ”Spirit Hacking” skriver Durek Verrett om att människor på andlig väg kan bota svåra sjukdomar och att barn drabbas av cancer för att de är olyckliga. Nu har förlagschefen Knut Ola Ulvestad valt att stoppa publiceringen, skriver VG.

– När jag läste igenom den norska översättningen och fann de avsnitt som hanterade orsakerna till cancer och behandling, blev det omöjligt att publicera boken, säger Knut Ola Ulvestad till tidningen.

Boken skulle lanseras i Sverige men nu väljer det svenska förlaget att också stoppa boken.

– Vi håller på och undersöker frågan från vårt håll och har en dialog med det norska förlaget, men i nuläget är beskedet att vi också stoppar utgivningen, säger Jiwar Roshan, pressansvarig för Nona förlag till SvB.

Durek Verett tillsammans med sin flickvän prinsessan, Märtha Louise.
Durek Verett tillsammans med sin flickvän prinsessan, Märtha Louise.

Prinsessan försvar pojkvännen

På sin Instagram försvarar den norska prinsessan, Märtha Louise, sin pojkvän schamanen Durek och skriver:

– Den här boken är något för sig själv. Läs den och få reda på hur du själv kan lära dig ”spirit hacking”. Sluta va ett ”bubbelhuvud” eller ett ”får”.

Kommentarsfältet fylls med kritiska frågor och folk ifrågasätter innehållet i boken.

– Det är tråkigt att det finns censur i Norge, säger Durek i ett videoinlägg på Instagram.

Borde aldrig ha antagit boken

Bokförlaget, Cappelen Damm, skriver att ramen för yttrandefrihet måste vara bred men att boken väcker väsentliga etiska frågor.

– Till exempel är de avsnitt som behandlar cancer mycket problematiska och det kan vara skadliga om det tas bokstavligen. Manuset borde ha granskat tidigare och slutsatsen är att boken aldrig borde ha antagits, skriver förlaget i ett pressmeddelande.

Publisert:

LÄS VIDARE