Kashmir

Indien slopar särskild status för Kashmir

Av: 

TT

Människor protesterar mot Indiens avancemang i Kashmir i Islamabad, Pakistan.
Människor protesterar mot Indiens avancemang i Kashmir i Islamabad, Pakistan.

NYHETER

Indien fortsätter att stärka sitt grepp i det omstridda Kashmir efter stegrade spänningar med Pakistan.

Nu slopas Kashmirs särskilda status i Indien.

På måndagen meddelar Indiens regering att man överger den artikel i regeringsdekretet som hittills garanterat Kashmir särskild status. Artikel 370 har tillåtit indiska Jammu och Kashmir att implementera sina egna lagar, men nu ska de omstridda delstaterna istället omfattas av den konstitution som gäller i resten av Indien.

– Hela konstitutionen kommer att appliceras på Jammu och Kashmir, säger Indiens inrikesminister Amit Shah.

Indiens premiärminister Narendra Modi har godkänt förändringarna, som också innefattar en lag som tidigare hindrat människor från andra indiska delstater att investera i mark och bostäder i Kashmir.

Tidigare diskussioner om att slopa lagen har utlöst oro över att delstaten kan komma att "tas över" av människor från andra delar av Indien.

Protester i Pakistan

Efter beskedet kommer skarpa reaktioner från Pakistan. I ett uttalande från landets utrikesdepartement fördöms beslutet att häva indiskstyrda Kashmirs särskilda status.

"Som en part i den här internationella dispyten kommer Pakistan att tillämpa alla möjligheter för att bestrida denna illegala åtgärd", lyder uttalandet.

I den pakistanskstyrda delen av Kashmir och i flera pakistanska städer, däribland Islamabad och Karachi, har människor tagit sig ut på gatorna för att visa sitt missnöje mot Indiens besked. I Muzaffarabad bränns bildäck och en uppretad folkhop skanderar "ner med Indien", rapporterar Reuters.

Indiska Kashmirs före detta högsta politiska ledare, Mehbooba Mufti, skriver på Twitter att lagändringen innebär "den mörkaste dagen för indisk demokrati".

Vill att Trump medlar

Beskedet på måndagen kommer efter stränga åtgärder och hårda tag under helgen från Indiens sida. Under söndagen stängdes mycket av kommunikationerna i den indiskstyrda delen av Kashmir ned, vilket bland annat omfattar flera mobilnät och det fasta telefonnätet.

Samtliga skolor och universitet ska också hållas stängda. Flera indiska politiker i området sade innan kommunikationerna bröts att de placerats i husarrest.

I helgen uppmanade indiska myndigheter turister och pilgrimer att omedelbart lämna Kashmir, efter att de sade sig ha hittat bevis för planerade terrorattacker. Tusentals indier har flytt regionen och invånare bunkrar mat och bränsle i rädsla för att situationen ska förvärras.

På söndagen sade Pakistans premiärminister Imran Khan att spänningarna riskerar att förvandlas till en regional kris och att det är dags för USA:s president Donald Trump att gå in och medla. Uttalandet kom veckor efter att Trump sade sig ha blivit ombedd av Indiens premiärminister att medla i konflikten, något som dock snabbt tillbakavisades av Modi själv.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Indiens premiärminister Narendra Modi fel titel.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Miljö och manlighet när Modi gör media

ÄMNEN I ARTIKELN

Kashmir

Indien

Pakistan