Ahmadreza Djalali

Uppgift: Djalali kan stå inför avrättning

Av: 

TT

NYHETER

Den svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalalis situation i iransk fångenskap kan ha förvärrats dramatiskt. En avrättning är nära förestående, befarar en österrikisk läkarorganisation.

Svenska UD lovar "skyndsam kontakt" med Iran.

Djalali har suttit i iranskt fängelse sedan 2016, då han greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet.

Han anklagades för spioneri och dömdes 2017 till döden.

Enligt uppgifter till en österrikisk läkarorganisation från Djalalis fru försågs han tidigare i veckan med ögonbindel och fördes från Evin-fängelset i utkanten av Teheran till okänd ort. Detta tolkas av läkarorganisationen som en signal om att en avrättning kan vara nära förestående.

"Extremt oroade"

Svenska Amnesty, som har engagerat sig i Ahmadreza Djalalis fall, har nåtts av samma information.

– Vi är extremt oroade över den här situationen, och vill ha reda på var han befinner sig. Vi vill också att iranska myndigheter garanterar att man inte ämnar verkställa avrättningen. Vi fortsätter att kräva att anklagelserna mot honom läggs ned, och att han släpps fri, säger Maja Åberg, policyrådgivare vid Amnesty.

Det svenska utrikesdepartementet säger i ett skriftligt uttalande till TT att "skyndsam kontakt kommer att tas med iranska företrädare."

"UD tar kontinuerligt upp fallet på hög nivå, med företrädare för Iran såväl i Stockholm som i Teheran. I våra kontakter framför vi med emfas Sveriges och EU:s syn på dödsstraffet. Sverige fördömer tillämpningen av dödsstraff i alla dess former. Dödstraffet är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning", skriver UD.

Uppmärksammat fall

Thomas Szekers, ordförande i den österrikiska läkarorganisationen, vädjar till österrikiska UD om att agera för att rädda Djalalis liv, enligt ett dokument som österrikiska nyhetsbyrån APA läst.

"Vi ber er att göra allt som står i regeringens makt, eventuellt i samarbete med andra stater, för att avvärja dödsstraffet för kollegan och få honom frisläppt", skriver Szekers.

Ahmadreza Djalali är lärare och forskare inom katastrofmedicin, och har bland annat arbetat vid Karolinska institutet i Sverige. Han var inbjuden att föreläsa i Teheran när han greps.

Hans fall har väckt stort engagemang hos människorättsorganisationer och läkarsammanslutningar.

En namninsamling med drygt 200 000 underskrifter lämnades i mars i fjol över till iranska ambassaden i Stockholm. Både FN och EU har krävt att Ahmadreza Djalali frisläpps.

Den iranskfödde Djalali har bott i Sverige sedan 2009 och har svenskt medborgarskap. I Sverige finns hans fru och två barn.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Dödsdömd KI-forskare erkände under hot

ÄMNEN I ARTIKELN

Ahmadreza Djalali

Iran

Dödsstraff