Andrahandsuthyrning i Malmö under lupp

Av:  TT

Att hyra ut en lägenhet i andra hand kan gå bra – om du har skäl som godkänns och hyresvärden tillåter det. Arkivbild.
Att hyra ut en lägenhet i andra hand kan gå bra – om du har skäl som godkänns och hyresvärden tillåter det. Arkivbild.

Malmös kommunala bostadsbolag MKB:s räd mot olovliga andrahandsuthyrningar har pågått sedan i höstas. Efter att fuluthyrningen hamnat under lupp presenteras första resultatet – mer än 150 lägenheter har lämnats tillbaka till bostadskön.

– Det kommer säkert flera, säger Eva Rosengren, projektledare för oriktiga hyresförhållanden hos MKB till TT.

Lägenheterna som har frigjorts finns över hela staden, uppger bostadsbolaget i ett pressutskick. Och arbetslaget som försöker sätta stopp för dem upptäcker alla möjliga varianter, berättar hon.

– Många vill tjäna pengar eller hjälpa en kompis som behöver bostad. Vi stöter också på madrassboenden, säger Eva Rosengren och fortsätter:

– Ibland vet man inte att man har gjort fel.

Kontraktet kan ryka

Den som hyr ut sin hyreslägenhet utan tillstånd riskerar att förlora sin bostad eller i bästa fall ges en rättelse. Men vid olovlig uthyrning med baktankar ryker kontraktet direkt, lägenheten går då till sökanden i MKB:s bostadskö.

MKB:s arbetslag, som i dagsläget består av fyra personer, kommer att jobba vidare för att avslöja fler oriktiga hyresförhållanden. Till sin hjälp har de både observationer från egen personal och larm från andra lägenhetsinnehavare som tröttnat på spring.

– Det är vanligtvis ute på områdena som man (personal hos MKB) misstänker att något inte står rätt till. Det kan också vara grannar som tycker att många flyttar in och ut ur lägenheten – och kontaktar oss, säger Eva Rosengren.

Tillstånd viktigt

Att hyra ut en lägenhet i andrahand är tillåtet – men bara i vissa fall. Det kan handla om att provbo med ny partner eller studera på annan ort. Att bedriva hotellverksamhet via olika sajter som exempelvis Airbnb är däremot inte okej, säger Eva Rosengren.

Det vikigaste av allt för den som vill hyra ut och inte riskera att förlora sitt hyreskontrakt är att ha tillstånd.

– Vill man hyra ut sin lägenhet i andrahand måste man be hyresvärden om lov.

Publisert: