Malmö

Livstids fängelse för mord i Malmöpark

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Juli förra året: Polisen söker med vapenhund i en park i Nydala i Malmö efter en skottlossning. En man dog och en fick livshotande skador. Arkivbild.

Den 24-årige mannen lockades till sin egen avrättning. Hans vän överlevde dock dådet i Nydalaparken i Malmö förra sommaren – och kunde peka ut mördaren.

Nu dömer även hovrätten en 24-årig man till livstids fängelse för mord och försök till mord, precis som Malmö tingsrätt tidigare gjort.

Åklagaren anser att mordet och mordförsöket genomfördes i samförstånd med ytterligare tre män, men de friades av Malmö tingsrätt. I sitt överklagande hävdade åklagaren att en belöning utfästs för att mörda 24-åringen och att de fyra männen planerat brottet tillsammans.

Under hovrättsförhandlingen höll sig två av de medåtalade männen borta, så domstolen tar inte ställning till om de ska anses medskyldiga. Men den tredje medåtalade mannen som närvarade i hovrätten frias. Åklagaren har inte kunnat bevisa att det fanns en gemensam brottsplan, anser domstolen.

Den 24-åring som döms till livstids fängelse har genomgående nekat till brott och mordvapnet har inte hittats.

Precis som Malmö tingsrätt tidigare gjort lägger hovrätten stor vikt vid den överlevande mannens utpekande av 24-åringen som skytt. Hans berättelse är klar och detaljerad och uppgifterna är tillförlitliga i de delar som har kunnat kontrolleras, skriver hovrätten i domen.

Rättat: I en tidigare version angavs fel ålder på den livstidsdömde mannen

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Mord