Gravida kan bli utan smittskyddspeng: ”Inte riskgrupp”

Transplanterade och gravida tillhör inte riskgrupperna för covid-19, enligt Socialstyrelsens lista i fredags.

Därmed kan de bli utan den nya smittskyddspeng som är på gång.

– Jag blev konfunderad över några skrivningar som vi behöver få svar på, säger Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott.

I torsdags kom alla partier i riksdagens socialutskott överens om ett tillkännagivande till regeringen om en ny tillfällig lag om smittskyddspeng. Med andra ord har regeringen beordrats att ge riksdagen ett lagförslag, så att riskgrupper för covid-19 kan stanna hemma och få ersättning.

Smittskyddspengen ska ge knappt 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten, men högst 543 kronor per dag. Det är samma nivå som dagens smittbärarpenning, som covid-19-sjuka kan få om de inte kan arbeta eller söka arbete.

I tisdags bad regeringen Socialstyrelsen om en lista över covid-19-riskgrupper. I fredags var listan klar (se nedan).

Omkring 200 000 personer ingår i riskgrupperna, enligt Socialstyrelsen. Cancerpatienter utgör den största gruppen, cirka 70 000 personer.

På onsdag kommer socialminister Lena Hallengren (S) till riksdagens socialutskott för att antingen diskutera smittskyddspengen eller lämna en proposition i ärendet. Hon ville på måndagen inte svara på frågor om regeringens syn på Socialstyrelsens lista.

”Inte tydligt hur Socialstyrelsen bedömar gravida”

Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott, kommenterar Socialstyrelsens föreslagna lista över riskgrupper:

– I fredags blev jag lugnad, men också konfunderad över några skrivningar som vi behöver få svar på.

Ankarberg Johansson vill bland annat få reda på om transplanterade och gravida ingår i riskgrupperna.

– Det var svårt att förstå om den som transplanterat organ ingår i detta. De brukar anses som immunförsvarskänsliga, säger hon och fortsätter:

– Det var inte heller klart och tydligt hur de bedömer gravida.

Men Urban Nylén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen och medlem i arbetsgruppen bakom listan, är tydlig när Aftonbladet når honom:

– Organtransplanterade patienter rakt upp och ner är inte en riskgrupp.

Inte gravida heller?

– Nej, inte graviditet ensamt. Graviditet ihop med till exempel övervikt eller diabetes blir en risk förstås, men då utifrån den andra risken, säger Nylén.

Socialstyrelsens bedömning är att anhöriga till riskutsatta personer som stannar hemma och får smittskyddspeng också ska kunna stanna hemma och få ersättning.

När regeringen återkommit med vilka riskgrupper som kan komma ifråga för smittskyddspeng, fattar riksdagen beslut om den nya tillfälliga lagen.

– Transplanterade identifieras inte som en riskgrupp av Socialstyrelsen, de borde stå på listan, säger Karin Rågsjö (V), ledamot i socialutskottet.

Hon hoppas att den nya lagen kan vara på plats om två veckor.

Gravida klassas inte som riskgrupp och kan därmed bli utan smittskyddspeng.
Gravida klassas inte som riskgrupp och kan därmed bli utan smittskyddspeng.

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

PODD Så funkar forskningen kring coronaviruset

Nyhetspodden Aftonbladet Daily intervjuar vetenskapsjournalisten Eva Bartonek Roxå om hur forskningen kring coronaviruset funkar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert: