Sydkorea

Sydkoreaner röstar trots pandemin

Av: 

TT

NYHETER

Feberkontroll av väljare, rejäla avstånd i köer till vallokaler och speciella öppettider för människor i karantän.

Omständigheterna är speciella när Sydkorea håller parlamentsval trots coronapandemin.

Landet är ett av de första hårt virusdrabbade länderna som håller ett nationellt val sedan coronaviruset började spridas. Men trots, eller kanske delvis också på grund av, den besynnerliga tiden blev valdeltagandet högt.

Drygt 65 procent av de 43,9 miljoner röstberättigade deltog, enligt den nationella valmyndigheten, den högsta siffran sedan Sydkorea demokratiserades.

Och som så ofta under kriser ser den sittande regeringen ut att ha stärkts. Enligt vallokalsundersökningar beräknas sidan som leds av president Moon Jae-In och Demokratiska partiet få upp till 177 platser i parlamentet, som har 300 platser.

Vid vallokalerna var alla tvungna att bära ansiktsskydd. Väljare tillsades att köa med minst en meters mellanrum, och deras kroppstemperatur kontrollerades för att se att de inte har symtom på covid-19.

– Genomförandet sköts mycket bra, säger 80-årige väljaren Kim Gwang-Woo.

– På grund av coronaviruset håller folk avståndet och alla bär handskar.

Vid en del karantänanläggningar upprättades extra vallokaler för de boende, medan andra i karantän fick rösta efter det att vallokalerna stängt för övriga väljare klockan 18 lokal tid (11 svensk tid).

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Sydkorea

Coronaviruset