Virus stängde djurpark – då parade sig pandor

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

De har hoppats i tio år – och snart kanske det äntligen kan bli en efterlängtad pandafödsel på djurparken Ocean i Hongkong. Jättepandorna Ying Ying och Le Le har inte velat para sig – förrän nu när djurparken stängt på grund av coronaviruset.

Pandorna har bott på Ocean Park i Hongkong i 14 år. Men trots idoga försök att få paret att närma sig varandra har de inte velat para sig. Men i måndags – efter tio år av misslyckade försök – gick djurparkens planer äntligen i lås.

"Den framgångsrika naturliga parningsprocessen i dag är oerhört spännande, eftersom chansen för dräktighet genom naturlig parning är större än genom insemination" skriver Michael Boos, som är chef vid djurparken.

Nu hoppas parken kunna glädja Hongkongborna med nyheten om en dräktig Ying Ying senare i år.

Jättepandan Ying Ying syns till vänster i bild. Bilden är dock inte från parningstillfället häromdagen. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Jättepandan Ying Ying syns till vänster i bild. Bilden är dock inte från parningstillfället häromdagen. Arkivbild.

Och kanske var det bara en stund av lugn och ro som pandaparet behövde för att komma i rätt stämning. Djurparken har varit stängd för besökare sedan slutet av januari, på grund av coronaviruset. Personalen upptäckte sedan vissa beteenden hos pandorna som är vanliga under parningssäsongen, som inträffar varje år mellan mars och maj.

"Sedan slutet av mars har Ying Ying tillbringat mer tid med att leka i vattnet medan Le Le har lämnat doftmarkeringar runt sitt bo och letat efter Ying Yings doft i området" skriver djurparken.

Publicerad:

LÄS VIDARE