Coronapandemin

Rengöringsmedel mot coronavirus KO-anmäls

Av: 

Erik Karlsson

NYHETER

Ett rengöringsmedel som marknadsförs som ”99,99 procent effektivt mot coronavirus” har anmälts till KO, Konsumentombudsmannen.

Produkten säljs bland annat i Dollarstores butiker.

– Vi är i full gång att utreda det här, är det tveksamt kommer vi att dra tillbaka produkten, säger presschefen Bent Holm.

Rengöringsmedlet från företaget Hycolin kallas ”antiviral ytdesinfektion” och marknadsförs som 99,99 procent effektivt mot coronaviruset. På flaskans baksida trycker tillverkaren på att medlet också är effektivt mot bland annat ”HIV, hepatit C, vattkoppor, röda hund och herpes”.

Nu har produkten anmälts till KO, Konsumentombudsmannen, för vilseledande reklam.

Det mest kända företaget som säljer produkten i Sverige är butikskedjan Dollarstore. Flera av kedjans butiker har tipsat om rengöringsmedlet i sina sociala kanaler på Instagram och Facebook.

”Tror på alla produkter vi säljer”

Nu undersöker Dollarstore produkten.

– Den kommer från en leverantör vi använt i 20 år och som vi litar på. Men nu har vi bett den leverantören att kolla närmare på den här produkten efter att vi fått påstötningar från ett par håll. Vi är i full gång att utreda det här, är det tveksamt kommer vi dra tillbaka produkten, säger kommunikationschefen Bent Holm.

Ett rengöringsmedel hävdar att det tar bort 99,99 procent av coronaviruset.

Hur trovärdig tycker du den verkar?

– Haha, jag tror på alla produkter vi säljer. Det kommer från en trovärdig leverantör och jag vet inget som talar emot att produkten inte håller vad den lovar.

Smittskyddsläkare och hygienöverläkare Bengt Wittesjö är inte imponerad av löftet från produkten.

– Det låter som en tvivelaktig produkt som säkert inte kan visa upp hållbara bevis för att den har den effekten. Jag skulle aldrig förorda att man använder det. Det finns klart mer beprövade produkter i handeln, säger han.

Bent Holm på Dollarstore menar att besked kring produkten borde komma redan under torsdagen och att Dollarstore då tar beslut om man ska fortsätta sälja varan eller inte.

 


PODD Så styr oljan världspolitiken

Priset på råolja störtdök i början av veckan. När efterfrågan inte längre finns i samma utsträckning, då rasar priset. Vad innebär det nu för USA som drabbats hårt av prisraset och vad betyder det för oss i Europa? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

KO, Konsumentombudsmannen

Coronaviruset