Sydafrika

Presidenten rasar mot kvinnomord i Sydafrika

Av: 

TT

NYHETER

Sydafrika har skakats av flera brutala kvinnomord sedan landet delvis öppnade upp i början av juni. Nu höjer president Ramaphosa tonläget kring våldet.

Mitt under coronapandemin utkämpar Sydafrikas kvinnor ett parallellt krig.

Sedan landet, vars nedstängning har kallats en av världens striktaste, släppte på en del av virusrestriktionerna den 1 juni har flera kvinnor hittats brutalt mördade.

"Det här är chockerande och inhumana handlingar som inte har någon plats i vårt samhälle", skriver president Cyril Ramaphosa i ett uttalande.

I förra veckan hittades en 28-årig kvinna, gravid i åttonde månaden, knivhuggen och hängd i ett träd utanför Johannesburg. Fyra dagar senare mördades en 27-årig kvinna och hennes sjuåriga dotter i en Kapstadenförort. Samma dag påträffades en ung kvinnas livlösa kropp dumpad under ett träd i Soweto.

Det är bara några av de fall av "femicide", mord motiverade av kvinnohat, som skakat Sydafrika den senaste tiden. Vad som ligger bakom den plötsliga ökningen är oklart. Landets polisminister Bheki Cele har sagt att den generella ökningen av brott beror på beslutet att återigen tillåta alkoholförsäljning, vilket var förbjudet under nedstängningen, rapporterar AFP.

President Ramaphosa uppmanar män att ta sitt ansvar för att nå ett slut på "kriget mot sydafrikanska kvinnor".

"Det har varit en mörk och skamlig vecka för oss som nation", skriver presidenten i sitt uttalande.

Sydafrika rankas som ett av världens farligaste länder för kvinnor. Var tredje timme mördas en kvinna, runt hälften av dem dödas av närstående män. Enligt den senaste officiella statistiken från 2018 rapporteras 110 våldtäkter varje dag.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

President om kvinnomordslarm: Busringningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Sydafrika

Cyril Ramaphosa

Johannesburg

Våldet mot kvinnor