Nyheter

FN-tryck på Iran om kärnenergi

Av: 

TT

IAEA-chefen Rafael Grossi. Arkivbild.
IAEA-chefen Rafael Grossi. Arkivbild.

NYHETER

FN ökar trycket på Iran angående landets kärntekniska program. I en resolution krävs att Iran tillåter inspektörer att undersöka två misstänkta tidigare anläggningar.

Iran har nekat FN:s atomenergiorgan (IAEA) tillgång till anläggningarna under flera månader. Det finns misstankar om det i början av 2000-talet pågick kärnteknisk verksamhet där som inte tillkännagivits.

Nu har en resolution antagits där Iran uppmanas att samarbeta fullt ut med IAEA och att tillgodose dess begäran utan några ytterligare förseningar.

– Jag tycker att det här uttalandet är tydligt. Jag avser att mycket snart sätta mig ner med Iran och försöka lösa det här så fort som möjligt, säger IAEA-chefen Rafael Grossi.

Resolutionen lades fram av Frankrikes, Storbritannien och Tyskland medan USA stödde den. Med röstsiffrorna 25–2 antogs resolutionen. Kina och Ryssland sade nej, medan sju länder lade ned sina röster.

– Iran beklagar den här resolutionen och kommer att ta vidta lämpliga åtgärder som ett svar, de som har ställt sig bakom resolutionen kommer att få känna av återverkningarna, säger Kazim Gharib Abadi, Irans FN-ambassadör i Wien.

I ett uttalande varnar han IAEA för handlingar som kan leda till att kärnenergiavtalet JCPOA havererar. JCPOA undertecknades 2015 av Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland. USA lämnade uppgörelsen 2018.

Publisert: