Mindre aktivt lov när stödet slopas

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Anna Karolina Eriksson/TT
Snart sommarlov för högstadieeleverna i Lessebo. På bilden längst från vänster: Rán Stigsdóttir, Thelma Andersson, Mohammad Khalil och Hugo Theelen och längst fram Hugo Bark.

Mindre att välja på, inställda evenemang och saker som plötsligt kostar pengar – i år anordnas betydligt färre sommarlovsaktiviteter för unga ute i landets kommuner.

På vissa håll erbjuds ingenting.

Orsaken? Det statliga sommarlovsstödet har slopats.

På högstadieskolan Bikupan i småländska Lessebo ser eleverna med spänning fram emot åtta veckors ledighet – sommarlov.

– Skönt! Vi ska till en stuga, det lättar ju lite så man har något att göra i stället för att sitta hemma hela sommaren, det är så fruktansvärt tråkigt, berättar Hugo Bark som gått ut årskurs sju.

– Vi brukar typ åka utomlands, och gör vi inte det så brukar det finnas aktiviteter här i Lessebo.

Klasskamraten Rán Stigsdóttir, som sitter intill på gräsmattan, hoppas på en resa till Liseberg och kanske Tyskland om coronaläget tillåter. Annars brukar hon delta i kommunens sommaraktivteter.

– Ja, ibland, jag gick en gång med min lillebror till en teater och vi brukar ibland gå på simning. Min mamma läser igenom vad som finns och sedan frågar hon om vi vill vara med, säger hon.

– Det är roligt, då har man i alla fall något att göra om man inte kommer på något själv.

Färre aktivteter

Men i år får troligtvis många barn och unga ändå försöka hitta på eget, för ute i landets kommuner arrangeras betydligt färre sommaraktiviteter jämfört med tidigare.

Coronaepidemin ställer till det, men framför allt saknas pengar eftersom det statliga så kallade sommarlovsstödet slopats. Av de 229 kommuner som svarat på en enkät från TT uppger 169 att det blir färre aktiviteter nu när stödet upphört.

Stödet på 200 miljoner kronor om året för de kommuner som ordnar avgiftsfria sommarlovsaktiviteter infördes efter en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet under perioden 2016–2019. Nu är det slut.

Resultatet? Mindre utbud, stängda fritidsgårdar, inställda resor och på en del håll aktiviteter som plötsligt kostar pengar att delta i.

Simskola 500 kronor

17 av de kommuner som deltagit i TT:s enkät, däribland Kramfors, Ödeshög och Vilhelmina, uppger att man inte kommer ha möjlighet att ordna något för barn och unga överhuvudtaget.

– Inte i sommar. Hade inte pandemin slagit till hade vi nog försökt så gott vi kunnat. Men det satte käppar i hjulet, och Vilhelmina befinner sig i ett kärvt ekonomiskt läge, konstaterar kommunens fritidskonsulent Sam Heidenberg.

I Sorsele finns inte heller pengar.

– Simskola kör vi men då får man betala 500 kronor. Under perioden med sommarlovsstöd från staten var det gratis, säger Pär Röckner, kultur- och fritidschef i Sorsele.

– Alla barn har inte föräldrar som kan betala för simskola.

Stök och bök

Hur blir ett sommarlov utan statligt stöd? I Storuman stänger fritidsgårdarna efter vecka 27 och i Åtvidaberg har utomhusbio, skateskola och teaterföreställningar strukits från schemat, uppger kommunen.

Utbudet av helt avgiftsfria aktiviteter för kommunens barn minskar, svarar Hörby i TT:s enkät.

En del känner också oro för att unga blir sysslolösa. En sommar utan statliga medel kombinerat med ansträngd ekonomi och corona är en svår ekvation, tycker Inge Nilsson Piehl, teknisk chef med ansvar för fritidsfrågor i Filipstads kommun.

– Vi är jätteoroliga för att det kan bli stök och bök. Det gäller att kunna erbjuda sommarlediga något att göra, för kan man inte resa och har man inte pengar till något – och inga aktivteter – så kan det lätt bli fel.

På en del håll finns pengar. Några svarar att man använder en del av de statliga bidrag som kommuner fått under våren med anledning av coronakrisen. Som i Göteborg, där kommunen även har kunnat skjuta till egna medel, berättar Emilia Åman som är planeringsledare på stadsledningskontoret.

– Staden har kraftsamlat trots att vi inte har det statliga sommarlovsbidraget längre.

Vänder och vrider

Även småländska Lessebo saknar statens bidrag i år.

– För barnen ute i våra olika orter spelar det här en avgörande roll för att det ska finnas något att göra, konstaterar Jenny Ramnér, kultur- och fritidschefen i Lessebo och fortsätter:

– Nu vänder och vrider man på slantarna.

Årets aktivitetsbudget är plötsligt knappt hälften av vad man tidigare haft, och plötsligt räcker inte pengarna till allt som vanligtvis står på menyn – som segling, fotografi och tennis.

– Det blir tråkigt, för vi är en liten kommun och vi är beroende av att föreningarna kan söka stöd för att göra det här. Så det märks väldigt tydligt när pengarna uteblir, säger Jenny Ramnér.

– Plötsligt säger vår seglarklubb eller fotbollsklubb att ”nu kör vi som vanligt”. Men vi kan inte gå in med något.

Båtarna står redo

Men segling blir det ändå, understryker Anders Karlsson, aktivitetsledare på Hovmantorps Segelsällskap som står och hissar segel nere vid sjön Rottnen.

– Skolungarna är på oss hela tiden och frågar: "När börjar seglingen"? säger han och ler.

Båtar står redo och kanoterna ligger staplade i väntan på Lessebo kommuns unga.

– Så vi kör vecka 26, vecka 32 och vecka 33, då man får komma på och prova på det man vill.

Trots uteblivna kommunala pengar blir det gratis för barn, tack vare bidrag från bland annat Smålandsidrotten, berättar Anders Karlsson, som har reagerat på att det statliga sommarlovsstödet inte längre betalas ut till landets kommuner.

– Att man ett sådant här år – när många har haft det så jobbigt – från statsmaktens sida inte ställer upp för ungdomar med gratis sommaraktivteter, det är märkligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE