Professor: Svårt sjuka kan behandlas redan i dag

Billigt och känt läkemedel kan minska dödligheten i covid-19

Ett billigt läkemedel som redan existerar har visat sig effektivt mot covid-19, enligt brittiska forskare.

Efter att Storbritannien börjat använda dexametason ger Läkemedelsverket grönt ljus i Sverige.

– Svårt sjuka patienter tycker jag redan i dag man kan överväga att behandla, säger Anders Sönnerborg, professor vid Karolinska institutet, till SVT.

Anders Sönnerborg, professor vid Karolinska institutet
Anders Sönnerborg, professor vid Karolinska institutet

Brittiska forskare har gjort ett stort genombrott i kampen mot coronaviruset. Vid Oxforduniversitetet har man konstaterat att kortisonet dexametason minskar dödligheten med nära en tredjedel för patienter som vårdas i respirator. För dem som vårdas med syrgas minskar dödligheten med en femtedel, enligt BBC.

– Dexametason är det första läkemedlet där man kunna påvisa en minskad dödlighet i covid-19. Effekten är tydlig och stor hos patienter som är sjuka nog för att behöva syrgas, så dexametason bör nu bli en standardbehandling för dessa patienter, säger Peter Horby, professor vid Oxforduniversitetet, som lett studien.

410 kronor att rädda ett liv

Hans kollega, professor Martin Landray, som också varit med och lett studien påpekar att det är ett väldigt billigt läkemedel:

– De behandlas med dexametason i upp till tio dagar. Det kostar drygt 5 pund (motsvarande 60 kronor) per patient. Så man kan säga att det kostar 35 pund (motsvarande 410 kronor) att rädda ett liv, säger han till BBC.

Forskarnas resultat har ännu inte publicerats, men brittiske hälsoministern Matt Hancock säger att man omedelbart ska börja behandla covid-19-patienter med dexametason i låga doser.

Enligt BBC säger forskare att 5 000 liv hade kunnat räddas enbart i Storbritannien om dexametason satts in redan från början av coronapandemin.

Läkemedelsverket är man optimistiska.

– Håller dessa data är det första gången vi har sett att man kan påverka covid-19, och det är stort i så fall, säger Karl-Mikael Kälkner, läkare och klinisk utredare, till TT.

I Sverige har dexametason redan fått grönt ljus av Läkemedelsverket. Det betyder att läkare på svenska sjukhus får behandla covid-19-patienter med kortisonet.

– Ja, om de gör den bedömningen för den unika patienten så finns möjligheten, säger Karl-Mikael Kälkner, läkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket, till TT.

Han tillägger:

– Kortison är ett godkänt läkemedel och finns redan i dag.

”Överväga att behandla svårt sjuka”

Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, säger till SVT:s ”Aktuellt” att man länge misstänkt att dexametason dämpar den lunginfektion som covid-patienterna ofta dör av.

– Svårt sjuka patienter tycker jag redan i dag man kan överväga att behandla, säger han.

Även om det enligt många forskare återstår närmare studier om hur stor skillnad dexametason gör och för vem, mottas det brittiska beskedet positivt i flera länder.

– I grunden är det goda nyheter. Det är en betydande förbättring av de behandlingsmöjligheter som finns, säger USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci till nyhetsbyrån AP.

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci.
USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci.

Kortison är en grupp läkemedel som används vid många olika sjukdomar och besvär för att minska inflammation och hämma immunförsvaret.

I den brittiska studien kunde man inte se några effekter på dödligheten hos patienter som inte behövde andningshjälp. Drygt 2 100 svårt sjuka, slumpvis utvalda, covid-19-patienter ingick. De behandlades med sex milligram dexametason åt gången och jämfördes med en kontrollgrupp på 4 000 patienter.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE