Emma, 6, dog i cancer: ”Tomt och ensamt”

Nu säljer föräldrarna hennes kläder och leksaker

avAnna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:

I måndags förlorade sexåriga Emma Askernäs kampen mot cancern.

I dag sålde föräldrarna hennes kläder och leksaker på en loppmarknad och pengarna ska gå till begravningen.

– Nu vill vi bara försöka få bort allt och göra det praktiska som måste göras så vi kan börja försöka att läka, säger pappa Micke Askernäs till Aftonbladet.

Emma Askernäs var bara tre år när hon drabbades av en elakartad och mycket ovanlig tumör i hjärnan som kallas för DIPG.

– Med den här typen av tumör finns det bara ett slut. Det finns ett fåtal fall i hela världen som har klarat sig, sa Emmas pappa Micke Askernäs förra året till Aftonbladet.

I måndags somnade sexåriga Emma Askernäs in på Lilla Erstagården i Nacka, något Micke Askernäs skrev om i ett inlägg på Facebook.

”Emma var en modig kämpe. Bara 50 % överlever 5-9 månader, och bara 10 % lever två år. Vi älskar henne så och hon är saknad av oss alla”.

1 av 2 | Foto: Privat
Emma blev bara sex år gammal.

”Vi städar inte bort Emma”

I går ägde Sjöstaddagen rum och med anledning av detta arrangerades en loppmarknad i Lumaparken i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

På plats var Emmas föräldrar, Micke Askernäs och Marta Henriksson, som har valt att sälja hennes kläder och leksaker.

– Det känns surrealistiskt att stå här i dag. Man vill bara att Emma ska vara kvar. Vi har sparat en del saker som hon använde mycket. Men vi städar inte bort Emma på något sätt, många av leksakerna lekte hon aldrig med. Vi köpte hur mycket som helst för att locka henne att leka. Men hon var för dålig för att leka. Då är det bättre att de får ett annat hem. Nu vill vi bara försöka få bort allt och göra det praktiska som måste göras så vi kan börja försöka att läka, säger Micke Askernäs till Aftonbladet.

Hur går tankarna i dag?

– Det är väldigt tomt och ensamt och allt känns väldigt, väldigt fel. Det ska inte vara så här. Det finns ett citat som lyder ”det är bara en person som saknas, men hela världen är tom”. Det är precis så det känns. Men jag väljer att se det som att hon är fri. Hon var så dålig på slutet.

1 av 2 | Foto: HANS SHIMODA/ANNA SHIMODA
Emmas föräldrar Marta Henriksson och Micke Askernäs.

Tusentals skänkte pengar

När Emma Askernäs blev sjuk och läkarna förklarade att det inte fanns något att göra drog pappa Micke Askernäs och mamma Marta Henriksson igång en insamling på Facebook för en behandling i Mexiko. Tusentals personer skänkte sammanlagt drygt 2,5 miljoner kronor.

– Utan alla de här människorna som hjälpte oss hade vi nog inte haft kvar Emma så länge. Normalt lever man fem till åtta månader med den diagnosen, men Emma kämpade i hela trettioåtta och en halv månad.

Går det att förbereda sig på vad som ska ske?

– Nej. Man tror kanske att tre år med en dödsdom över sin dotter ska hjälpa till, men det gjorde det inte ens de sista två veckorna när hon inte ens kunde hålla huvudet upprätt, säger Micke Askernäs och förklarar att pengarna från loppmarknaden kommer gå till Emmas begravning:

– Det kostar pengar att ha en begravning, vi vet inte alls vad den prislappen hamnar på. Vi vill bara att hon ska få en fin begravning. Det är primärt dit pengarna kommer att gå. Blir det något över får vi försöka göra någonting tillsammans för att hålla ihop som familj. Vi har åsidosatt oss själva i tre års tid när Emma har varit sjuk.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM