Åklagaren i provfuskfallet var inte jävig

avTT

Publicerad:
Foto: Polisen förundersökningsprotokoll
Bild från polisens förundersökning, som visar hur telefoner var uppkopplade i gruppsamtal för att administrera fusket på högskoleprovet. Arkivbild.

Åklagaren i det stora målet om fusk på högskoleprovet var inte jävig, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Beslutet kommer efter jävsanklagelser och krav på att den ansvariga åklagaren byts ut.

Det har varit minst sagt turbulent kring rättegången om det omfattande fusket på högskoleprovet. I mitten av juni stod det klart att hela förhandlingen måste tas om, då juristdomaren i målet bedömts som jävig på grund av uttalanden han gjort om fallet.

Men en av huvudpersonerna i det nätverk som anklagats för att ha drivit fuskverksamheten anklagade i augusti också två åklagare i målet för jäv, och anmälde detta till Ekobrottsmyndigheten. De krävde också att åklagarna skulle bytas ut.

I anmälan hävdar den misstänkte 27-årige mannen via sin advokat att åklagarna inte gick vidare med uppgifter om att det fanns fler inblandade personer i fusknätverket och han inte hade den centrala roll som åklagarna påstod.

Nu har överåklagaren på Ekobrottsmyndighetens kansli prövat ärendet, och kommer fram till att åklagaren Anna Lander inte varit jävig. Därför kan hon också fortsätta arbeta med ärendet, enligt beslutet.

Den andre åklagare som tidigare arbetade med ärendet har inte prövats, då han inte längre jobbar kvar och därför inte heller handlägger fallet mer.

Den nya tingsrättsförhandlingen är planerad att hållas i januari 2020.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Linköping