Vännerna som rensar kanalen från skräp

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Robert Rosén
Avdullah Zeqiri och Patryk Gaweda fiskar upp skräp från kanalen.

Cyklar, elskotrar och en massa annat skräp.

Det fiskas upp ur kanalen i Malmö av Avdullah Zeqiri och Patryk Gaweda.

– Det är en rolig grej för oss två och så vet man att gör man lite nytta också, säger Avdullah Zeqiri.

Vännerna Avdullah Zeqiri, 19, och Patryk Gaweda, 17, från Lorensborg delar ett stort fiskeintresse. När de testade fiskelyckan i kanalen som rinner utmed centralstationen märkte de dock att krokarna mest fastnade i massa skräp.

Det väckte idén om att börja fiska upp skräp istället.

Ankare köptes in, istället för att använda sig av en magnet, och för en dryg vecka sedan började de fånga skräp i kanalen.

– Först fick vi upp en cykel. Sen var det inte mer med det. Vi trodde inte att vi skulle få upp så mycket, men det blev bara mer och mer, säger Avdullah Zeqiri varav Patryk Gaweda fyller i:

– Runt 40 cyklar och alla olika märken av elcyklar. Det var runt 20 stycken, kanske lite mer till och med.

1 av 5 | Foto: Robert Rosén
På en knapp halvtimme hann vännerna plocka upp flera cyklar.

Fick upp 35 cyklar - på en dag

Duon har varit ute merparten av dagarna sen de första – men det var det första tillfället som gav klart bäst utdelning i skräpfisket.

– Då var det nog 35 cyklar om jag inte minns fel och massa, massa elskotrar. Allt låg runt intill kanten. Vi tänkte att många hänger här och kastar ner grejer, säger Avdullah Zeqiri.

– Sen la vi det vid kanten så att Malmö stad skulle komma och ta det nästa dag, säger Patryk Gaweda.

Förutom diverse cyklar, elskotrar och sparkcyklar har de även fiskat upp spadar, en presenning, stegar och kläder.

– Det är mycket, mycket skit som legat här nere. Jättemycket skit, säger Avdullah.

Varför har ni valt att fortsätta?

– Det är bra för miljön och det är bra för oss också. För vi brukar ju fiska här. Då fastnar våra krokar och allt där. Vi tänkte att vi ska få upp cyklarna där vi fiskar mest, så att vi inte blir av med våra krokar, säger Patryk.

Vill gå runt hela kanalen

Än så länge har de två vännerna bara varit i området kring centralstationen men de har planer på att fortsätta städa upp i ett större område i vattnet.

– Vi ska testa hela vägen ner. Vårt mål är att försöka gå hela vägen runt kanalen. Det är en stor bit men det är vårt mål, säger Avdullah.

Responsen har varit god från såväl förbipasserande som från turistbåtarna och andra fiskare. Tonåringarna har redan köpt in en magnet och planerar även att köpa in en Goprokamera för att lokalisera skräpet.

– Det är kul att få hjälpa till så gott man kan. Samtidigt är det en rolig grej för oss två och så vet man att gör man lite nytta också. Det känns härligt, säger Avdullah.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Skräp

Fiske