Forskare: Mobilen gör att du går upp i vikt

Publicerad 2019-04-17

Skippa mobilen – om du vill minska kaloriintaget.

Äter du med blicken fäst vid mobilen? Eller läser du samtidigt? Ny forskning visar att det kan leda till ett ökat kaloriintag.

– Surfplattor och smartphones har blivit vanliga distraktioner när vi äter, till och med bland unga barn, säger studiens huvudförfattare.

Skippa tidningen och mobilen när du äter. I alla fall om du vill undvika viktuppgång. En ny studie gjord av brasilianska och nederländska forskare visar att både män och kvinnor konsumerar 15 procent fler kalorier om de ”distraheras” under måltiden.

Forskarna, vars studie publicerades i den vetenskapliga tidskriften Physiology & Behavior, undersökte 62 män och kvinnor i åldrarna 18 till 28. Personerna fick äta under olika omständigheter: utan något som störde, med mobilen och med något att läsa (tidning/bok). Med ett ”störningsmoment”, mobil eller tidning, så konsumerade personerna fler kalorier än när de inte distraherades.

Vanligt bland småbarn

– Surfplattor och smartphones har blivit vanliga distraktioner när vi äter, till och med bland unga barn. Så det är viktigt att vara uppmärksam på hur det påverkar våra matvanor, säger huvudförfattaren Márcio Gilberto Zangeronimoa enligt Daily Mail.

De som distraherades åt dessutom tio procent mer fet mat.