Talibaner i våranfall – strider på flera håll

avTT

Foto: Bashir Khan Safi/AP/TT
Män som skadats vid talibanernas anfall mot Kunduz vårdas på sjukhus.

Talibanernas aviserade "våroffensiv" har inletts och strider har utbrutit på flera håll i Afghanistan efter en rad attacker.

Upptrappningen sker trots att nya fredssamtal står på schemat.

På fredagskvällen detonerades två bilbomber i Nangarhar-provinsen, öster om huvudstaden Kabul, enligt afghanska myndighetsuppgifter. Därefter utbröt strider mellan talibaner och afghanska regeringsstyrkor och enligt guvernören har två afghanska soldater och 27 talibaner dödats.

"Bägge sidor har lidit förluster", lyder ett meddelande från Afghanistans försvarsdepartement.

Granater i Kabul

På lördagskvällen lokal tid angreps en polisstation i centrala Kabul, i den första attacken av sitt slag på flera veckors tid. Två handgranater kastades mot ett militärt fordon. En person dödades och sex skadades, enligt inrikesdepartementet.

En annan attack har utförts i Kunduz, en stad längre norrut som talibanerna kontrollerade under en period 2015. Chefen för ett av stadens sjukhus säger att åtta personer har dödats och att 62 skadats.

Längre västerut, i Ghor-provinsen, meddelar guvernören att sju afghanska soldater dödats av talibaner i ett bakhåll.

Talibanerna har traditionellt inlett offensiver på våren.

Samtal inplanerade

Detta års upptrappning sker trots att det har planerats in nya samtal för att få till ett avslut på det 18 år långa kriget. Talibanföreträdare och regeringsrepresentanter väntas delta i ett möte i Qatar senare i april.

Talibanerna anser inte att president Ashraf Ghanis regering är legitim och har hittills vägrat att föra en formell dialog med den. Zabihullah Mujahid, talesperson för den islamistiska rörelsen, säger att anfallen är en reaktion och anklagar regeringen och de internationella styrkorna för att ha flyttat fram sina positioner.

– Vi är dedikerade i den pågående processen med förhandlingar och fredlig lösning, men vi kan inte förbli oberörda inför militära operationer och en terrorvåg av ockupanter och legoknektar, säger han.