Här får akutpersonal jobba 75 procent – och behålla heltidslönen

Foto: TT / Google
På Sunderby sjukhus har medarbetarna fått en uppskattad schemaförändring.
NYHETER

Sedan i somras har cirka 45 medarbetare på akuten på Sunderby sjukhus gjort en väldigt uppskattad schemaförändring. Nu jobbar personalen 75 procent – men får betalt för heltid.

– Akutmottagningen är en speciell arbetsplats, säger Mattias Morin, verksamhetschef, till SVT Norrbotten.

Arbetssituationen på akutmottagningar är ofta väldigt intensiv. På Sunderby sjukhus i Luleå är patientinflödet högt, och det leder till ett ständigt högt tryck på personalen.

Till sist insåg ansvariga att de var tvungna att göra något åt situationen, både för att kunna behålla sin tidigare personal men även för att ha chans att nyrekrytera. Så de införde ett nytt schema.

– Akutmottagningen är en speciell arbetsplats. Vi var tvungna att införa åtgärder, säger Mattias Morin, verksamhetschef på akutomhändertagande, till SVT Norrbotten.

Schemat gör succé

Så under en testperiod på två år beslutades att ett nytt schema skulle testas. Det blev en variant av ett så kallat ”tre-tre-schema”. Men istället jobbar personalen två dagar – och är sedan ledig två.

– Vi ville inte ta ett tre-tre-schema rakt av, då måste man jobba väldigt många helger. Nu kan de istället jobba två dagar, vara ledig två, eller jobba fyra och vara ledig fyra, säger Mattias Morin.

Sedan i somras är gäller det nya schemat. Och det har i princip enbart givit positiv effekt, enligt SVT Norrbotten. Idag arbetar medarbetarna på 75 procent men får betalt för en heltidstjänst.

Sjukfrånvaron och övertiden har gått ned, berättar Mattias Morin.

– Vi har också nästan fått bara positiva utvärderingar i våra enkäter. Det har inte funnits någon anledning att inte jobba utifrån detta schema, säger verksamhetschefen Mattias Morin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå