”Väldigt orolig för vår framtid”

Foto: TT
NYHETER

Var femte svensk pensionär lever under EU:s fattigdomsgräns.

Efter Aftonbladets rapportering om Sveriges 355 000 fattigpensionärer har många läsare skrivit in till redaktionen och uttryckt sin oro och förtvivlan över sin och sina anhörigas situation.
Här är några av inläggen.

”Jag har arbetat sedan 1960 i låglönejobb och har efter skatt 7 800 kronor i pension, ej några sparade penningar.”

Göran, 7-årig folkskola

▪▪▪

”Vi är för många som jobbat hela livet och ändå har mycket låg pension för att vi inte kunnat jobba heltid alltid. Själv har jag fyra barn. Höj bostadsbidragen till hela hyran under 7 000 kronor, det var ett bra förslag som hjälper dom med lägst pension.”
Helena Bollö

▪▪▪

”Löfven påstår att inkomsterna ökar med 700–800 kronor per månad. Skitsnack! Det pensionärerna får mer i börsen drar pensionsmyndigheten bort från bostadstillägget plus lite till. Förra gångens höjning fick jag hela 3 kronors ökning. Skäms på dig Löfven! Jag hoppas du snart blir petad från dina höga hästar.”
Lisbeth Pettersson

▪▪▪

”Bra att Stefan ser problemet, men hur länge ska vi vänta innan det blir mer pengar i plånboken? Rikare blir rikare och fattiga blir fattigare.”
Grels Grönroos

▪▪▪

”Men hur har Stefan Löfven kommit fram till att vi pensionärer ska få 800 kr mer vid årsskiftet? Nu är han ute och cyklar igen. Är det här socialdemokratisk politik att låta oss pensionärer som har jobbat sedan 7-års åldern få bli straffade på äldre dar?”
Gunvor

▪▪▪

Socialdemokraterna hade en gång en slogan. ”Gärna medalj, men först en rejäl pension.” Vart tog denna slogans värde vägen?

Olle Thåström

▪▪▪

”Det är kul att ni som är pensionärer klagar. Jag har 40 år kvar att jobba. Minst. Jag kommer inte få nån pension utöver det jag sparar själv till 0 procents ränta. Livet leker.”

John

▪▪▪

”Jag har jobbat i 45 år, gjort min värnplikt, betalat min skatt och får en pension på 7 400 kronor i månaden. Det är cirka 45 procent av min avgångslön. (Var det inte 60 procent som våra politiker lovade?) Det känns lite som staten har sagt upp samhällskontraktet med mig men inte talar om det för mig. Jag är mycket besviken.”
Anonym

▪▪▪

”Så här är det: Beslutsfattare i ämnet har sitt på det torra. Så inga bekymmer där inte. Men om någon av politikerna själva fått leva på den pensionen som Sveriges för detta hårt arbetande personer måste göra - ja då hade vi haft en rejäl skattesänkning för pensionärer över 65 för länge sedan!”
Maria 66

▪▪▪

”Fruktansvärt att vi sjukpensionär skall betala så hög skatt. Ta nu och tänk till Löfven! Är det rätt när hyran är betald att ha 5000 kronor kvar till mat, mediciner, telefon, kläder och el? Skulle du vilja byta? Horribelt! Du får aldrig en röst från många utav mina vänner.”
Anonym

▪▪▪

”Vi har råd att skicka miljarder i bistånd till Palestina och ta emot 100 000-tals flyktingar, men vi har inga pengar att betala till fattiga pensionärer i Sverige.”
Peter

▪▪▪

”Jag tycker att det är hemskt att pensionärer ska behöva vara så fattiga. Och att människor som arbetat länge ska behöva veta att de kommer bli fattiga som pensionärer. Människor som jag vet är guld värda i sitt yrkesliv nu och människor som betalat skatt här länge. Det är hemskt. Finns inget annat att säga. Jag skulle inte kunna leva med mig själv som beslutsfattare i detta eller som mycket förmögen och veta att det här händer. Man kan ge flera miljoner i apanage till kungahuset men sedan låta detta ske. Det är inte rätt.”
Sofia

▪▪▪

”Det trista är att det inte går att ändra kurs på skutan så lätt. Vi som får ut under 10 000 får ett köttben tillkastat oss då och då av politikerna men det ger bara någon hundring. Någon radikal förändring får vi nog aldrig uppleva.”
Claes

▪▪▪

”Sanningen är att pengarna som ska gå till dom som gjort rätt för sig går till andra. Min gamla mamma som jobbat hela livet har inte råd att gå till tandläkare, köpa julklappar till barnbarn mm. Men hon är för stolt att säga det. Skamligt.”
Per

▪▪▪

”Man kan inte annat än skämmas över hur regeringarna i detta land behandlat våra gamla människor.”
J Larsson

▪▪▪

”Min mamma är 89 år och får ut 9 000 kr. I och med att hon har 109 000 kronor på sparkontot får hon inget bostadsbidrag. Hyran plus elen är på 7 300 kr varje månad plus telefon några hundra. Det blir inte mycket till mat. Sverige är fantastisk! Slå på dom som har byggt upp landet.”
Anonym

▪▪▪

”Lika skatt för lön och pension. Fortfarande betalar vi som pensionärer många tusenlappar mera i skatt per år än löntagare med lika inkomst. Detta är en skam som genomfördes av Alliansregeringen efter 2006.”
Kloddbjörn

▪▪▪

”Inför en lägsta pension som ger pensionärer ett värdigt liv och ett lugnt åldrande. Sveriges pensionärer borde inte behöva söka sig till soppkök efter ett långt arbetsliv.”
Anonym

▪▪▪

”De som har anhöriga och barn som kan hjälpa till är lyckligt lottade! Många andra kommer få det mycket fattigt och ensamt, för det är så tabubelagt med att säga att man är fattig trots ett långt arbetsliv bakom sig.”
Birgitta

▪▪▪

”Jag har en pension på 12 000 kronor i månaden, inga besparingar, och har nu drabbats av tandlossning. Behöver inplantat för att fästa en bro men har inte de pengarna. Vad ska jag göra? Vill inte vara tandlös.”
Agneta

▪▪▪

”Man har gett upp. Jag får ut cirka 6 400 kronor efter skatt. Har jobbat över 40 år. Skamligt vill jag bara säga. Jag ensamstående man har inga ytterligare bidrag!”
fattigpensionär

▪▪▪

”Avskaffa den extrabeskattning på arbetet man utför efter 65. Av vilken anledning ska jag beskattas högre än vanliga inkomsttagare? Jobbade jag inte skulle socialen få försörja mig. Vem tjänar på det?”
Yvonne

▪▪▪

”Vi har råd att skicka miljarder i bistånd och ta emot 100 000 tals flyktingar men vi har fattiga pensionärer i Sverige. Skäms!”
Dennis

▪▪▪

”Vi sjukpensionärer glöms alltid bort och aldrig finns en talesperson för oss! Jag lever på 6 200 kronor per månad, inga bidrag. Är kroniskt sjuk hemma sedan 20 år. Lägre och lägre sjukpension för var år som går. Inneboende då jag ej har råd själv. Är 54 år.”
Anci

▪▪▪

”Ett vettigt pensionssystem skulle se till att man som pensionär får ut lika mycket pengar som snittlönen när man arbetade. Det är inte rimligt att man ska behöva sänka sin levnadsstandard eller vara beroende av någon annan bara för att man tvingas sluta jobba. Dyrt? Absolut, men höj skatterna då.”
Daniel

▪▪▪

”Gör först den allmänna pensionsdelen skattefri. Sen tjänstepension under vissa nivåer. Målet bör vara att ha minst 20 000 kronor i månaden att leva på.”
Håkan

▪▪▪

”Frugan är sjukpensionär sedan länge, hon får ut ungefär 6 900 kronor i månaden. Hur kan någon klara sig på detta om man är ensam? Tur att jag orkar jobba än så länge. Väldigt orolig hur vår framtid kommer att se ut då jag själv är inom låglönesektorn.”
Anonym

▪▪▪

”Jag har arbetat i stort hela livet, jag får ut 6 200 kronor i månaden. Jag klarar mig bara tack vare min man. Jag har inte sett någon förbättring överhuvudtaget och inte heller efter årsskiftet!”
Anki

▪▪▪

”Det är stor skam att man har arbetat i 45 år och sedan tvingas leva på halva lönen. Inget blir billigare, varken hyra, sjukvård, tandvård, kläder eller mat. I andra länder som är mycket fattigare än Sverige är pensionerna inte lägre än lönen man haft innan pension.”

Donka

▪▪▪

”Sitter med en inkomst på 8 300 kronor. (Är sjukpensionär, 53 år gammal.) Kan inte laga mina tänder, inte köpa medicin, har inte råd med läkarbesök. Undrar enbart hur det är tänkt att man ska orka leva?”
Anonym

▪▪▪

”Snart där och det ser inte bra ut för min ekonomi. Har varit sjuk i flera år redan på grund av smärta. Min ekonomi gick ner med hälften.”
Keijo

▪▪▪

”Jag är också sjukpensionär och har inte fått en krona i höjning på 15 år! Hur kommer min pension se ut tror nu, törs jag inte tänka på.”
Mike

▪▪▪

”Tänk dig en lönesänkning med 40 procent plus en höjd skatt jämfört när man jobbar. Det blir inte mycket kvar. Har man sen oturen att vara singel så har man ett tufft jobb att överleva.”
K E

▪▪▪

”Jag går i pension om några år och har pensionssparat länge, men är ändå osäker på hur mycket jag kommer att få ut.”
Ulla

ARTIKELN HANDLAR OM