USA stoppar nödhjälp till Filippinerna

NYHETER

USA stoppar leveransen av ett stort nödpaket till Filippinerna, rapporterar AFP.

Orsaken är oro för att de mänskliga rättigheterna inte respekteras under den kontroversielle presidenten Duterte.

Beskedet om den stoppade nödleveransen kommer från den amerikanska ambassaden i landet. Det rör sig om stöd som skulle ha kommit från organisationen Millennium Challenge Corporation.

”Det här beslutet återspeglar styrelsens stora oro kring rättssäkerheten och de mänskliga rättigheterna i Filippinerna”, skriver Molly Koscina, talesperson för USA:s ambassad, i ett mejl till nyhetsbyrån AFP.

Frostiga relationer

USA och Filippinerna är allierade, men läget har varit spänt mellan de två länderna sedan Rodrigo Duterte intog presidentposten i somras.

Duterte har väckt stor uppmärksamhet för att ha sjösatt extrema åtgärder för att lösa landets narkotikaproblem. Presidenten har förklarat ”krig mot knarkhandeln”, och uppmanat till mord på misstänkta drogbrottslingar. På ett halvår har nästan 6 000 människor dödats av polis eller medborgargarden i landet.

Mördade - för att ”vissa grabbarna”

Tidigare i veckan medgav Duterte att han själv hade dödat misstänkta brottslingar. Detta skedde då han var borgmästare i staden Davao city.

– I Davao, brukade jag göra det. Bara för att visa grabbarna att om jag kan, varför kan då inte du?, sa han under ett tal i Manila.

ARTIKELN HANDLAR OM