Pensionärer hindrar halka – delar ut sand

Foto: Privat / Anita Sirfalk
Den enkla uppmaningen "Halka inte!!!" funkade fint – alla påsar gick åt.
NYHETER

Det här pensionärsgänget stod för en san(d)slöst fin gest – på fredagen delade de ut gratis sand till förbipasserande, rapporterar SVT Västerbotten.

– Det är viktigt att man sandar, säger Anita Sirfalk till Aftonbladet.

På fredagsförmiddagen möttes besökare på mataffären Coop i Vindeln i Västerbotten av ett gäng glada pensionärer – som hade en viktig present att dela ut tillsammans med budskapet ”Halka inte!!!”.

Gunvor Oskarsson, Harry Brorsson, Anita Sirfalk och Henry Oskarsson stod redo med färdigpackade kassar med sand utanför butiken vid klockan 12.

– Det gick jättebra. Vi skulle stå till tre, men redan halv tre var påsarna slut. Men då stod vi kvar och pratade med folk, om att sand behövs, säger Anita.

”Väldigt uppskattat”

Med hjälp av sponsorer kan PRO-kompisarna fixa sandförsörjningen. Bland annat bistår Coop med gratis påsar. Anita är ny i föreningen, men berättar att verksamheten pågått i flera år.

– Det är väldigt uppskattat. Jag vet inte hur många kassar vi packade, men det var en hel del, säger Anita.

Sambon sandar

Sandning är en fråga som PRO brinner för. Men Anita understryker att Vindelns kommun sköter sitt uppdrag.

– Vi menar att det är viktigt att man sandar. Det är inte meningen att folk ska ut och sanda i samhället, men man får ta hem det till sina fastigheter, säger hon.

Själv bor Anita två mil utanför samhället. Det innebär att hon och sambon – eller kanske sandbon? – Harry har ansvar för sin egen sandning.

Och det uppdraget sköter den sistnämnde förträffligt.

– Han gör ett bra jobb, absolut, säger Anita.

ARTIKELN HANDLAR OM