Ville inte vittna – kastades av färjan med sin bebis

NYHETER

Vakter ombord på Birkakryssningen ska ha avkrävt Sara på legitimation och vittnesmål om ett bråk – men hon ville inte ställa upp.

En video visar hur hon sedan blev bryskt bortsläpad innan hon slängdes av färjan tillsammans med sin bebis.

– Jag mår fortfarande väldigt dåligt och gråter hela tiden, säger hon.

I fredags klev Sara, 27, ombord Birkas kryssningsfartyg till Åland för att medverka på en konferensresa.

För att kunna delta tog hon med sig sin tre månader gamla bebis på båten.

Sent på fredagen låg barnet och sov i hytten tillsammans med Saras syster och en familjevän. Sara befann sig ute i korridoren med några andra i sällskapet.

– Det uppstod ett bråk mellan två män som också var med på konferensen. Jag såg inte när det inträffade utan kom dit strax efteråt, säger hon.

En av männen i sällskapet ska ha förts bort av ordningsvakter till en annan våning. Tillsammans med en handfull andra väntade hon i en av färjans korridorer på att kunna prata med den bortförde.

– Då kom en av vakterna med papper och penna och frågade vad som hänt. Jag sa att jag inte visste. De sa att jag skulle bli avkastad om jag inte vittnade. De krävde att jag skulle visa legitimation och jag frågade varför jag skulle behöva göra det och inte någon annan i rummet? säger hon.

Sara uppger att hon hindrades av ordningsvakter när hon försökte gå bort från platsen.

– Jag sa att jag ville gå ner till min son som låg och sov i hytten. En av vakterna frågade då varför jag tagit med mitt barn, säger Sara.

Blev bortsläpad – och utkastad

Hon uppger att en av ordningsvakterna hotade med att kontakta socialtjänsten.

Enligt Sara blev hon upprörd av kommentaren och än mer när vakterna började ta tag i henne.

– Jag försökte hantera min ilska och ligga lågt samtidigt som jag ville stå för mig själv och för mina rättigheter. De började ta tag i mig och knuffas. Det var illa, säger hon.

Ett ögonvittne som ingick i samma sällskap menar att Sara inte var aggressiv mot vakterna.

– Hon var högljudd men som jag såg det berodde det på att de ryckte och drog i henne. Hon var inte fysiskt aggressiv men ville inte bli bortförd. Hon hade ju ett barn på båten, säger personen.

Sara avvisades från färjan när man var framme vid Mariehamn.

– Jag fick gå och hämta min son. Det var jättekallt ute. Som tur var fanns det en morgonfärja till Stockholm jag kunde boka, säger hon.

Enligt Marie Malmros, kommunikatör på Birka, ingick kvinnan i ett större sällskap där några ansågs äventyra säkerheten ombord. Enligt Marie Malmros ska Sara ha varit aggressiv och hotat vakterna.

”Vid ankomst till Mariehamn tillkallades polis och fyra personer i sällskapet avvisades, däribland resenären som uppträdde mycket aggressivt och bland annat hotade vakterna till livet. Vi tar säkerhetsproblem på största allvar och har därför valt att agera. Vi accepterar inte aggressiva resenärer, misshandel och hot mot andra resenärer eller personal ombord”, skriver hon i ett mejl.

Marie Malmros uppger att hon inte känner till om det påstådda hotet polisanmälts.

Sara nekar till att ha hotat vakterna.

– Det var något de sa inför poliserna. De hittade på. Jag hade inte hotat någon och inte druckit något. De ljuger för att rädda sig själva, säger Sara.

Polisen i Mariehamn bekräftar att man hjälpte personalen med att avvisa personer från båten, däribland en 27-årig kvinna. Enligt polisen finns det inga uppgifter om att kvinnan ska ha varit misstänkt för något brott.

Har polisanmält händelsen

Sara, som polisanmält händelsen, är aktiv inom frågor om mänskliga rättigheter och jämställdhet och upplever att hon behandlades illa och att ordningsvakterna använde mer våld än vad situationen krävde.

– Jag känner mig diskriminerad. Jag mår fortfarande väldigt dåligt över det här och gråter hela tiden. Det har påverkat mig både fysiskt och psykiskt, säger hon.

Stockholmspolisen bekräftar att man tagit emot en anmälan med brottsrubriceringarna misshandel och ofredande. Det finns ingen utpekad misstänkt.

Fotnot: Sara heter egentligen något annat.