Bagarmossen

Inget åtal mot polis för dödsskjutning

Av: 

Kenan Habul

NYHETER

Dödsskjutningen av småbarnspappan Christopher, 28, filmades från en polishelikopter.

Nu kan Aftonbladet visa filmsekvensen som vägde tungt när åklagaren bestämde sig för att lägga ned förundersökningen mot poliserna som sköt honom.

– Jag bedömer att de inte har haft möjlighet att bete på sig på ett annat sätt, säger chefsåklagare Maria Sterup till Aftonbladet.

Det var strax efter klockan 19 på kvällen den 22 juni i år som polisen larmades till Bagarmossen i södra Stockholm. Larmet gällde en man som gick omkring med ett pistolliknande föremål.

– Det var min son som själv bett sin frisör att ringa till polisen. Han hade varit djupt deprimerad de senaste två månaderna och mådde inte bra, det här var hans rop på hjälp, har Christophers mamma Irja tidigare sagt till Aftonbladet.

Polisen gick ut med fel uppgifter

Polisen uppgav, då på kvällen den 22 juni, både på sin hemsida och i samtal med media, att Christopher sköts först efter att han hade avlossat skott mot polispatrullen.

Några veckor senare skulle de ändra sig. Polisens egen utredning visade att Christopher aldrig sköt. Det pistolliknande föremål han syntes med var i själva verket en attrapp.

Nyligen trädde ett vittne fram i TV4:s ”Kalla fakta” och sa att hon såg Christopher hålla sina tomma händer i luften när han sköts i huvudet.

– Man tänker ju inte att någon blir skjuten när de har händerna i vädret, säger vittnet Lina till ”Kalla fakta”.

Åklagare: Poliserna handlade i nödvärn

Men polisens egen film från händelsen visar någonting annat.

Den spelade en viktig roll för åklagarens beslut att lägga ned utredningen för tjänstefel och vållande till annans död mot polisen som avlossade skotten.

Det tog 16,38 sekunder från att Christopher klev ut ur bilen till dess att han föll ned på marken träffad av polisens kulor. Allting filmades från polisens helikopter. Den korta filmsekvensen är ett av chefsåklagare Maria Sterups viktigaste bevis. På klippet, som åklagaren lämnat ut till Aftonbladet, syns tydligt hur Christopher håller en 21 centimeter lång och 13 centimeter hög fejkpistol, väldigt lik en Colt model 1911.

– Den är så välgjord att det inte går att avgöra att det är en attrapp. Inte någon gång under hela händelseförloppet är det någon som helst tvekan om att det är ett pistolliknande föremål personen håller i handen, säger Maria Sterup.

Beslutet är möjligt att överklaga. Maria Sterup anser dock att poliserna har handlat i nödvärn.

– Jag bedömer att de inte har haft möjlighet att bete på sig på ett annat sätt. Man har uppfattat detta som ett reellt hot.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Christopher sköts till döds av polisen
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bagarmossen