Comey kommer inte att vittna inför senaten på tisdag

WASHINGTON. Tidigare FBI-chefen James Comey ska på fredagen ha tackar nej till att vittna bakom stängda dörrar inför senaten underrättelseutskott.

Det uppger nyhetssajten Politico på fredagskvällen.

Dock hoppas utskottet att man kan hitta en ny tid inom kort.

Beskedet om att president Donald Trump sparkat den tidigare FBI-chefen James Comey kom sent på tisdagskvällen.

Sedan dess har spekulationerna gått varma om att Comeys uppsägning ska ha politiska motiv, då FBI utreder de misstänkta kopplingarna mellan Ryssland och personer inom Donald Trumps presidentvalskampanj.

Bara några dagar innan Comey fick sparken ska han ha bett justitiedepartementet om mer medel – pengar som skulle användas till utredningen om Rysslands påstådda inblandning i presidentvalet.

Avböjt att vittna

Dagen efter att Comey fått sparken kom beskedet att han blivit kallad att vittna inför en kommitté i senaten.

Panelen som ska höra Comey genomför en egen granskning av Rysslands påstådda inblandning i valet och tanken var att ge Comey en chans att själv kunna reflektera kring sin uppsägning och ge panelen en uppdatering kring statusen på utredningen kring Ryssland och Trump-kampanjen.

På fredagen meddelade utskottets demokratiske ledare, Mark Warner, att Comey tackat nej till inbjudan att komma och vittna på tisdagen enligt nyhetssajten Politico.

– Han kommer inte att vittna på tisdag men vi hoppas att vi inom kort kan hitta en tid när han kan komma och prata med vår kommitté, sa Warner i en intervju med MSNBC.

”Inte lägga tid på beslutet eller hur det gjordes”

Comey har själv inte gjort något officellt uttalande sedan han sparkades.

Men i ett avskedsbrev till sina vänner och kollegor på FBI som CNN tagit del av, uppges Comey ha skrivit följande:

Jag har länge trott att en president kan sparka en FBI-chef av vilken anledning som helst, eller ingen anledning alls. Jag kommer inte att lägga tid på själva beslutet eller det sätt som det utfördes på. Jag hoppas att ni inte heller kommer att göra det. Det är gjort och jag kommer att klara mig.

Publisert:

LÄS VIDARE