Så många drabbades av cyberattacken

NYHETER

Företag och myndigheter i över 150 länder drabbades av fredagens cyberattack.

Enligt uppgifter från Europol finns 200 000 drabbade av attacken.

I Sverige slogs bland annat larm hos äldreboenden ut.

1 av 3

Fredagens omfattande virusattack har av Europol bedömts vara en av de största som någonsin genomförts.

Nu börjar omfattningen klarna än mer.

Enligt Europol-chefen Rob Wainwright bedömer man att minst 200 000 drabbats av cyberattacken, varav stora företag och samhällsfunktioner finns bland dem. Antalet människor som direkt eller indirekt påverkats lär därigenom vara mångdubbelt större.

Wainwright uppger samtidigt att Europol ser ”ett eskalerande hot” kring cyberattacker, enligt BBC News.

”Räckvidd utan motstycke”

Antalet drabbade förväntas öka när människor återvänder till sina arbetsplatser på måndag.

– Den globala räckvidden är utan motstycke. De senaste siffrorna är över 200 000 drabbade i minst 150 länder, säger han i brittiska ITV:s program Peston on Sunday, enligt TT.

– Många av dessa offer är företag, även stora sådana.

Attacken i fredags kunde orsakat långt värre skador om det inte varit för en virusexpert som upptäckt att den gick att stoppa genom att registrera en oanvänd internetdomän som utnyttjats att sprida den skadliga programvaran.

Vid Europol arbetar en särskild grupp med att utreda attacken, enligt nyhetsbyrån AFP. I Frankrike och Slovenien tvingades biltillverkaren Renault att stoppa produktionen och i Storbritannien slogs IT-systemen på många sjukhus ut, skriver TT. Såvitt känt finns ännu inga spår av de misstänkta förövarna.
– Regeringens främsta prioritet är att avbryta attacken, att så snart som möjligt få igång de tjänster som påverkats och att ta reda på vilka som låg bakom det här, så att de kan ställas inför rätta, säger Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd enligt TT.

Larm slogs ut

På äldreboendet Ranliden i Falköping slogs alla trygghets- och rörelselarm ut på fredagkvällen, vilket ska ha kopplats samman med it-attacken, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Även svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har varnat för att den skadliga programvaran kan få fortsatt spridning på måndag när hundratusentals svenskar sätter sig vid sina arbetsdatorer.

– Mycket talar för att viruset sprids med e-post. När folk kommer till jobbet på måndag finns en risk att fler som fått utskicket kommer att drabbas, sa MSB:s Peter Jonegård till Aftonbladet under lördagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Europol