Så många drabbades av cyberattacken

NYHETER

Företag och myndigheter i över 150 länder drabbades av fredagens cyberattack.

Enligt uppgifter från Europol finns 200 000 drabbade av attacken.

I Sverige slogs bland annat larm hos äldreboenden ut.

1 av 3

Fredagens omfattande virusattack har av Europol bedömts vara en av de största som någonsin genomförts.

Nu börjar omfattningen klarna än mer.

Enligt Europol-chefen Rob Wainwright bedömer man att minst 200 000 drabbats av cyberattacken, varav stora företag och samhällsfunktioner finns bland dem. Antalet människor som direkt eller indirekt påverkats lär därigenom vara mångdubbelt större.

Wainwright uppger samtidigt att Europol ser ”ett eskalerande hot” kring cyberattacker, enligt BBC News.

”Räckvidd utan motstycke”

Antalet drabbade förväntas öka när människor återvänder till sina arbetsplatser på måndag.

– Den globala räckvidden är utan motstycke. De senaste siffrorna är över 200 000 drabbade i minst 150 länder, säger han i brittiska ITV:s program Peston on Sunday, enligt TT.

– Många av dessa offer är företag, även stora sådana.

Attacken i fredags kunde orsakat långt värre skador om det inte varit för en virusexpert som upptäckt att den gick att stoppa genom att registrera en oanvänd internetdomän som utnyttjats att sprida den skadliga programvaran.

Vid Europol arbetar en särskild grupp med att utreda attacken, enligt nyhetsbyrån AFP. I Frankrike och Slovenien tvingades biltillverkaren Renault att stoppa produktionen och i Storbritannien slogs IT-systemen på många sjukhus ut, skriver TT. Såvitt känt finns ännu inga spår av de misstänkta förövarna.
– Regeringens främsta prioritet är att avbryta attacken, att så snart som möjligt få igång de tjänster som påverkats och att ta reda på vilka som låg bakom det här, så att de kan ställas inför rätta, säger Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd enligt TT.

Larm slogs ut

På äldreboendet Ranliden i Falköping slogs alla trygghets- och rörelselarm ut på fredagkvällen, vilket ska ha kopplats samman med it-attacken, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Även svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har varnat för att den skadliga programvaran kan få fortsatt spridning på måndag när hundratusentals svenskar sätter sig vid sina arbetsdatorer.

– Mycket talar för att viruset sprids med e-post. När folk kommer till jobbet på måndag finns en risk att fler som fått utskicket kommer att drabbas, sa MSB:s Peter Jonegård till Aftonbladet under lördagen.

FAKTA

Polisens råd: Så skyddar du dig

Med anledning av den IT-attack som drabbat flera länder har polisens nationella operativa avdelning förhöjd beredskap, med bland annat extra personal.

Polisen ger följande rekommendationer till allmänheten:

Se till att ha en backup på dina viktiga filer. Skulle det värsta inträffa kan du återskapa ditt system om du har säkerhetskopior.

Se till att din dator är uppdaterad. Alla operativsystem och de flesta programvaror har funktioner för automatisk uppdatering, se till att detta är aktiverat.

Skaffa ett bra skydd mot angrepp. Det finns ett antal olika programvaror med sådana funktioner att välja på.

Var sunt skeptisk. Öppna inte filer du får via mejl om du inte vet vad de innehåller eller kommer från okända. Klicka inte på länkar som du inte vet vart de leder.

Källa: Polisen.se

FAKTA

Wannacry-viruset


• Viruset låser datorena för användarna, genom att kryptera innehållet på hårddiskarna tills en lösesumma har betalats. • Utpressningsmasken, kallat Wannacry (även kallat Wcry, WanaCrypt0r med flera namn), infekterar Windows-system och krypterar filer både lokalt och på delade nätverk.
• Det som gör att viruset Wannacry fått så stor spridning är att det även är en så kallad mask. Om det hade varit ett vanligt virus så hade massor av människor behövt klicka på länkar för att det skulle spridas, nu räcker det att en enda dator på ett företag blir smittad.
• Det beror enligt säkerhetsexperter på att hackarna använt ett verktyg som ursprungligen utvecklats av USA:s underrättelseorgan NSA, kallat Eternal Blue, som kan sprida viruset inom ett datanätverk.
• Redan den 14 mars släppte Windows en uppdatering, en så kallad patch, som täppte till säkerhetshål som IT-angreppet utnyttjar. Alla Microsoftanvändare uppmanas därför att snarast installera de senaste säkerhetsuppdateringarna.
• Att låsa upp en drabbad dator kostar minst 300 dollar, motsvarande cirka 2 500 kronor, i den digitala valutan bitcoin. Men myndigheter uppmanar drabbade att inte betala och varnar för att det inte är någon garanti för att innehållet i datorn ska låsas upp.
Källor: CERT.se, AFP, Reuters, Romab, The Financial Times, The New York Times. (TT)