22 döda vid misstänkt terrordåd på konsert

Omkring 50 personer ska ha skadats

Uppdaterad 2017-05-23 | Publicerad 2017-05-22

22 personer har bekräftats döda och minst 59 har skadats i attacken mot världsartisten Ariana Grandes konsert i Manchester.

Enligt polisen misstänker man att attacken utförts av en självmordsbombare – och barn finns bland de dödade.

En 23-årig man har gripits misstänkt för inblandning.

Svenska UD har inga uppgifter om drabbade eller saknade svenskar.

LIVERAPPORTERING – SENASTE NYTT:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Minst en hög smäll hördes vid klockan 23.35 svensk tid när konserten med den amerikanska artisten Ariana Grande tog slut och lamporna i Manchester Arena tändes. På filmklipp inifrån arenan syns folk fly i panik. En stor del av publiken bestod av barn och unga.

Polisen meddelar att de har ryckt ut på larm om en explosion och konstaterar att det rör sig om en ”allvarlig händelse”. Under morgonen konstaterade polisen att man misstänker att det rört sig om en attack från en självmordsbombare.

22 personer har bekräftats döda och ytterligare runt 50 personer har skadats. Bland de döda finns barn.

En 23-årig man uppges ha gripits misstänkt för inblandning i attacken, uppger flera brittiska medier.

”Det här hanteras för närvarande som ett terrordåd tills polisen får veta annat”, meddelar polisen.

Amerikanska tjänstemannakällor uppger för bland andra Reuters och NBC att saken utreds som ett misstänkt självmordsdåd. De ska ha informerats om detta av sina brittiska kollegor.

Bombgrupp på plats

Smällen eller smällarna ska ha inträffat strax utanför konsertlokalen. Polisen uppmanar nu folk att hålla sig borta från arenaområdet – då ett omfattande utredningsarbete har tagit vid.

Vid 01.30-tiden var polisens bombgrupp på plats.

Händelsen hanteras som en möjlig terrorattack, rapporterar BBC. Antiterror-tjänstemän på nationell nivå samlas för möte i London och de står i kontakt med det brittiska inrikesdepartementet.

– Det var ett enkelt mål, en konserthall där unga människor njöt av musik, säger Pat Carney, talesperson för de lokala myndigheterna i Manchester.

– Alla i staden är såklart chockade, efter att ha sett hur unga många av de här människorna är.

Sjukvården meddelade under natten att 59 drabbade personer förts till olika akutmottagningar i Manchester. I tillägg fick många personer vård på plats.

Vittne: Många ensamma barn

Konsertbesökare berättar hur folk rusade ut ur lokalerna. Många blev nedtrampade.

Anne-Marie, en mamma som var där med sin 13-åriga dotter, berättar för BBC att det rådde ”absolut panik”:

– Folk föll till golvet och trodde att det var en beväpnad man där inne. Tyvärr hade säkerhetspersonalen lika svårt som alla andra och det var var och en för sig, säger hon.

– Det var en jäkla massa barn i byggnaden som kommit dit ensamma.

Flera hotell i centrala Manchester har tagit emot mängder av barn som flytt arenan och sökt tak över huvudet.

”Såg blod på folk”

Vittnet David Richardson berättar för Manchester Evening News att ljusen just tänts i lokalen när det smällde till.

– När jag vände mig till vänster var det en explosion. Det var tolv meter bakom oss, nära en av utgångarna. Vi trodde att det var folk som höll på, men så hände det igen. En till explosion small av, säger vittnet David Richardson till Manchester Evening News.

– Sedan såg vi rök. Alla bara flydde. Några personer skadades. Vi såg blod på folk när vi kom utomhus. Folk bara sprang åt alla håll.

Tågstationen Victoria station, som är sammanbyggd med arenan, har evakuerats. Trafiken till och från stationen har stängts av, skriver brittiska Network Rail på Twitter.

May kallar in kriskommitté

Storbritanniens premiärminister Theresa May meddelar att hon ställer in sin valkampanj inför det brittiska nyvalet den 8 juni.

Det med anledning av händelserna i Manchester.

”Vi arbetar för att slå fast alla detaljer av det som hanteras av polisen som en förskräcklig terrorattack”, meddelar hon.

”Alla våra tankar är med offren och familjerna till de som drabbats.”

May ska sammankalla en kriskommitté under tisdagsmorgonen.

Europas största inomhusarena

Klockan 04.10 hade det svenska utrikesdepartementet inga uppgifter om drabbade eller saknade svenskar.

Ariana Grande meddelar via ombud att hon är okej, rapporterar Billboard. Hennes team utreder just nu också vad det är som har hänt. Grande är på turné och ska enligt planen framträda i London två gånger senare i veckan.

Manchester Arena öppnade 1995 och är med en kapacitet på 21 000 åskådare den största inomhusarenan i Europa, skriver TT. Utöver konserter arrangeras även sportevenemang i arenan.

broken. from the bottom of my heart, i am so so sorry. i don't have
words.

Texten uppdateras