Mejla

Wolfgang Hansson

Vad är Trump beredd att ge Erdogan?

Foto: Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Mest intressanta frågan inför dagens möte mellan Donald Trump och president Erdogan:

Vad tänker Trump ge Turkiets auktoritäre ledare som plåster på såren för att USA beväpnar de syriska kurderna?

Tayyip Erdogan är precis den typ av ledare som Donald Trump borde gilla. En man som pekar med hela handen och inte drar sig för att krydda konversationen med kraftuttryck.

Medan EU:s ledare med förskräckelse följde den folkomröstning som Erdogan utlyste för att öka sin egen makt var Trump en av de första som ringde och gratulerade till segern.

Räkna därför inte med att Trump kommer att yttra minsta oro över att Erdogan blir något som närmast likar en diktator. Eller att han kommer att kritisera Erdogan för att han stängt en rad medier och kastat journalister i fängelse. Eller att han spärrat in ledaren för det kurddominerade oppositionspartiet HDP.

Hett Ovala rummet

Lika lite som han yttrade någon kritik mot Egyptens president Sisis hantering av mänskliga rätigheter vid dennes besök i Vita huset.

Trump och Erdogan har alla möjligheter att komma bra överens. Men det finns några rejäla konflikthärdar som kan få det att gå hett till i Ovala rummet.

Högst upp på Erdogans lista över irritationsmoment står Trumps beslut att skicka tunga vapen direkt till den syriska kurdiska gerillan YPG som hjälper USA att slåss mot IS.

USA har problem att hitta någon som är beredd att bekämpa IS på marken. Den västvänliga oppositionen i Syrien är kraftigt försvagad av Rysslands bombningar. De som finns kvar i stridsdugligt skick vill slåss mot diktatorn Assad snarare än IS.

Rasande Erdogan

Den enda lokala kraft som visat sig effektiv i kampen mot Islamiska staten är YPG. Med hjälp av amerikanska flygbombningar lyckades de driva ut IS ur staden Kobane 2015. När det snart blir dags för en offensiv mot kalifatets "huvudstad" Raqqa är YPG en väldigt viktig aktör för USA.

För att göra gruppen ännu mer effektiv och öka deras lojalitet är Trump beredd att förse dem med avancerade amerikanska vapen.

Ett beslut som gjort Erdogan rasande. Han är rädd att vapnen såsmåningom ska hamna hos Turkiets egen kurdiska minoritet, det terrorstämplade PKK. Sedan sommaren 2015 har Erdogan åter dragit igång kriget mot PKK. Självklart vill han då inte bli huggen i ryggen av sin allierade USA.

Hugger Trump?

Erdogans mardröm är att de syriska kurderna gör gemensam sak med sina bröder i Turkiet och bildar en egen stat av delar av Turkiet och Syrien. Ett Kurdistan är kurdernas långsiktiga mål.

Men ska Erdogan lyckas övertala Trump att inte beväpna YPG måste han kunna visa hur IS ska kunna besegras på annat sätt. Trumps viktigaste utrikespolitiska vallöfte är att krossa IS. Turkiet ingår redan i USA:s allians men Trump skulle gärna se att Erdogan gjorde mer för att besegra IS.

Den turkiske presidenten försöker få Trump att ändra sig angående vapnen genom att påpeka att stödet till YPG från början var Barack Obamas politik. Men det är inte säkert att Trump hugger på det betet.

Det bästa Erdogan kan hoppas på är att få något annat istället.

Dödsfiender

Militärkuppen i somras skyllde Turkiets president på Fettulah Gülen, ledaren för en islamistisk rörelse inte olika Erdogans egen. De två var kompisar till för några år sedan. Nu är det dödsfiender. Turkiet har begärt att USA ska lämna ut Gülen, som sedan mer än 20 år bor i Pennsylvania.

Att ställa honom inför rätta i Turkiet vore symboliskt viktigt för presidenten.

Kanske tycker Trump att det är ett billigt pris att betala för att göra Erdogan mer samarbetsvillig. Turkiet är trots allt en mycket viktig byggsten i Nato och ett land med stort inflytande på hur en fred i Syrien såsmåningom kommer att se ut.

Problemet är att den turkiske presidenten inte presenterat några särskilt övertygande bevis för Gülens inblandning i kuppförsöket.

Det behöver inte nödvändigtvis hindra Trump.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Turkiet

USA