Löfven: Sverigedemokraternas budget är ett fall för Lyxfällan

avStaffan Dickson

NYHETER

När ämnet sjukvård diskuterades i kvällens partiledardebatt blev stämningen bitvis hätsk.

– Sverigedemokraternas budget är ett fall för Lyxfällan, sa statsminister Stefan Löfven.

– Det är inte första gången som Löfven misslyckas med att läsa vår budget, svarade Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

1 av 8 | Foto: URBAN ANDERSSON

Mycket handlade om förlossningsvården när deltagarna i kvällens partiledardebatt skulle diskutera ämnet sjukvård. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tog upp nedläggningen av den privata förlossningskliniken BB Sophia i Stockholm.

– Hur nöjda var de kvinnor som skulle föda barn på BB Sophia, där man valde att lägga ner för att det inte var lönsamt? Det måste vara så att patienten kommer först, sa Jonas Sjöstedt.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor kontrade med att nämna den uppmärksammade nedläggningen av en annan förlossningsavdelning.

– Det var inte det BB som lade ner i Sollefteå. Jag pratar gärna brister i förlossningsvården. Jag födde mitt andra barn i februari – you don’t wanna go there, sa Ebba Busch Thor.

När Anna Kinberg Batra tog upp nedläggningen av förlossningsavdelningen på sjukhuset i Sollefteå talade hon även om sin egen tid som gravid.

– Jag blev själv allvarligt sjuk när jag väntade barn. Jag hade inte stått här nu om jag inte snabbt kommit in på sjukhus. Det är sådant alla måste känna att man kan förvänta sig i ett av världens rikaste länder. Protesterna mot nedläggningen i Sollefteå handlar om att man ska kunna lita på att vården finns där när man behöver den, sa Anna Kinberg Batra.

”Tror han är alla goda gåvors givare”

Alliansen anklagade statsminister Stefan Löfven för de växande vårdköerna. Löfven sa att regeringen satsar stort på både vården i sig och på dess personal.

– Då kan man inte sänka skatterna med 70 miljarder och tro att det går vägen, sa han i riktning mot Alliansen och Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson säger att SD år efter år vill satsa på vårdpersonalen i sina skuggbudgetar.

– Det skapar jobb, och bättre villkor för dem som jobbar, säger Åkesson.

Stefan Löfven menade att Sverigedemokraternas budget är ”ett fall för Lyxfällan”.

– Jag vill bara säga till herr Åkesson, som tror att han är alla goda gåvors givare men som samtidigt ska sänka skatterna med 50 miljarder: Hur ska du får råd med allting?

– Jag känner inte till några skattesänkningar på 50 miljarder. Du får ju läsa vår budget. Det är inte första gången som Stefan Löfven, herr Löfven ska jag tilltala dig för övrigt, fullständigt misslyckas med att läsa vår budget, kontrade Jimmie Åkesson.

1 av 6 | Foto: PONTUS ORRE
ARTIKELN HANDLAR OM